dalmore whisky whiskey topdrinks single malt scotch

Dalmore

De Dalmore destilleerderij is in Alness gevestigd, een stadje in de Schotse Hooglanden in de buurt van Inverness, uitkijkend over het beroemde ‘Black Isle’. De Dalmore destilleerderij gebruikt het water van rivier de Averon, waarvan de riviermonding in de buurt van de destilleerderij ligt. Door de locatie van destilleerderij en zijn zacht en bloemige smaak, kwalificeert het zich als een Highland malt. Alle Dalmore producten worden in twee verschillende vaten gerijpt. Ze worden gerijpt in Amerikaanse witte eiken bourbonvaten en exclusief gerijpte sherryvaten van Gonzalez Byass, waar eerst 30 jaar oude Matusalem Oloroso Sherry in heeft gezeten. Deze vaten zijn exclusief voor de Dalmore destilleerderij. Elke sherryvat is geselecteerd door meester-distilleerder Richard Paterson, wie al meer dan 50 jaar betrokken is bij Dalmore. Zijn kennis van zeldzame en kostbare vaten zorgde voor iconisch baanbrekende smaken voor de Dalmore whisky’s, die een standaard hebben gezet in Single Malt Whisky.

De sherryvaten geven de whisky een diep koperen kleur en de smaak van amandelen, kaneel, gember en citrusvrucht. De bourbonvaten zorgen er voor dat de whisky tonen van vanille, specerijen, honing en tropische vruchten krijgt.

Bekijk hier meer informatie over elke soort Dalmore

Hoe is Dalmore ontstaan?

De legende van Dalmore gaat terug tot 1263. Het stamhoofd van de Mackenzie clan, Colin van Kintail, redde in 1263 koning Alexander III van Schotland van een hert dat hem aanviel, door het hert te doden met gebruik van maar één pijl. De koning was zo dankbaar dat hij hem het recht schonk om de 12-puntige Royal Stag als familiewapen van de Mackenzie clan te gebruiken.

In 1839 werd Dalmore Destilleerderij opgericht door Alexander Matheson. Na 28 jaar, in 1878, namen Andrew en Charles Mackenzie het over. Als leden van de Mackenzie clan brachten zij het 12-puntige Royal Stag embleem in het bedrijf. Sindsdien is dit het symbool voor Dalmore. Tot 1960 was het bedrijf van de Mackenzie familie, daarna werd het overgenomen door één van Dalmore’s grootste klanten, Whyte & Mackay. Tot 1917 liep de destilleerderij redelijk soepel, tot de Britse Royal Navy naast de distilleerderij diepzeemijnen ging produceren. Door een mijnontploffing in 1920 werd een groot deel van de distilleerderij verwoest. Voor een lange tijd richtte Dalmore zich alleen maar op 12 jaar oude whisky, maar de laatste jaren hebben ze het assortiment uitgebreid met 15, 18 en 25 jaar oude whisky’s. Ook hebben ze specialiteiten zoals King Alexander III en Ciger Malt.

Dalmore 12 years nú drinken!

dalmore whisky whiskey topdrinks single malt scotch
 

Cocktail recepten met Dalmore

The Dalmore Old Fashioned

dalmore whisky whiskey topdrinks single malt scotch
Met Dalmore 12 year Old Whisky
  1. Neem een glas en doe er ijs in
  2. Voeg 50 ml Dalmore 12 Year Old Whisky, 25 ml suiker siroop en een scheutje orange bitters toe
  3. Roer het goed door elkaar
  4. Om het af te maken garneer je het nog met een stukje schil van een sinaasappel

The Dalmore Cocktail

dalmore whisky whiskey topdrinks single malt scotch
Met Dalmore 12 year Old Whisky
  1. Doe 60 ml Dalmore 12 year Old Whisky in een shaker met ijs
  2. voeg 15 ml Dolin Rogue, 10 ml Suiker Siroop, een scheutje orange bitters en een scheutje Grenadine toe
  3. Voeg ook een lepel eiwit toe en schud alles door elkaar.
  4. Schenk het uit in een gekoeld whiskyglas en garneer het met een vanillestokje
 

Ontdek hier alle dranken van Dalmore