Whisky als investering

Whisky als investering

Jaar op jaar worden de records verbroken

Verken de fascinerende trend van whisky als investering: een gestage waardestijging gemeld door de Knight Frank Luxury Investment Index. Hoewel zeldzame whisky's zoals Macallan indrukwekkende bedragen kunnen opbrengen, biedt de markt ook mogelijkheden voor beginnende investeerders. Let op: investeren kent risico's, en dit mag niet worden gezien als financieel advies.

Grote stijging op basis van de Knight Frank Luxury Investment Index

Whisky wordt alsmaar een steeds gewildere drank, niet alleen voor consumptie maar ook als investering. De Frank Knight Luxury Investment Index laat zien dat whisky’s de afgelopen jaren sterk in waarde stijgen. Met name de top 100 meest zeldzame whisky’s zijn de afgelopen 10 jaar met 428% in waarde gestegen. Deze index houdt de waarde van luxe goederen (zoals kunst, auto’s en juwelen) bij. Jaar op jaar worden de records verbroken.

Hoge bedragen voor Macallan whisky

Onlangs werd een 60 jaar oude Macallan whisky uit het jaar 1926 verkocht voor zo’n $1.2 miljoen. Dit werd echter al snel overschaduwd door een fles uit hetzelfde Macallan vat dat voor $1.9 miljoen werd verkocht. Dit gebeurde allemaal wanneer de privé collectie van een Amerikaanse verzamelaar werd geveild. De collectie werd vooraf tussen de $4.9 en $5.9 miljoen aan waarde geschat.

Uiteindelijk is alles voor bijna $10 miljoen verkocht. Dit laat zien hoe snel zeldzame en speciale bottelingen in waarde stijgen. Dit geldt met name voor Schotse en Ierse single malts. Ook Japanse merken zijn steeds meer in trek bij verzamelaars over de hele wereld.

De reden achter de exploderende prijzen

De sterk stijgende prijzen zijn een samenspel van de steeds groter worden vraag naar whisky voor consumptie en als verzamelobject. Andere verzamelobjecten, zoals postzegels en munten, worden als oubollig beschouwd. Daardoor is deze markt minder in trek en gaan investeerders op zoek naar andere interessante objecten.

Naast dat whisky veel te bieden heeft op het gebied van smaak, geeft het hebben van een dure whisky ook veel prestige. Volgens Nial Brown, CEO van Braeburn Whisky, verdwijnt het beeld dat whisky voor oude mannen is. Steeds meer millennials en vrouwen ontdekken de veelzijdigheid van dit drankje.

Opkomst van de Chinese markt

De opkomst van de Chinese markt speelt ook mee. Terwijl whisky niet eens zo heel populair is in het verre Oosten, wordt het wel steeds geliefder als investeringsobject. Dat komt voornamelijk omdat het een stuk makkelijk is om te bewaren. In tegenstelling tot auto’s en kunst. Daarnaast heerst er momenteel ook een vastgoed crisis in China. Doordat de waarde van ontroerend goed aan het instorten is, vluchten investeerders naar andere interessante mogelijkheden. Door de omvang van de Chinese markt kan dit potentieel veel doen met de waarde van zeldzame whiskyflessen.

Een beginnersvriendelijke markt

Als je de eerdere bedragen tot je neemt zal je waarschijnlijk niet snel verwachten dat investeren in whisky voor iedereen is. Toch blijkt het een beginnersvriendelijke markt te zijn. Je kan al beginnen met investeren in whisky voor een schappelijk bedrag. Dat maakt het nog aantrekkelijker voor jonge investeerders. Zeldzaamheid en kwaliteit bepalen de uiteindelijke waarde, en steeds meer distilleerderijen zijn unieke bottelings aan het lanceren. Soms enkele honderden flessen per keer. Het is zelfs mogelijk om te participeren bij de lancering van een enkel vat. Flessen gaan dan voor enkele honderden tot duizenden euro’s op de markt, wat een schappelijke prijs is.

Wie kan de beste whiskyfles herkennen?

Is dit het geld waard? Dat hangt natuurlijk af van de kwaliteit van de whisky. Daarom zijn het voornamelijk whisky liefhebbers die tot de markt betreden. Die weten als geen ander of een fles wel of niet in trek zal zijn. Mocht het uiteindelijk verkeerd uitpakken, heb je onderaan de streep toch nog een lekkere whiskyfles.

Veelgestelde vragen

Wat laat de Knight Frank Luxury Investment Index zien over de investering in whisky?

De Knight Frank Luxury Investment Index toont aan dat whisky's, vooral de top 100 meest zeldzame, in de afgelopen 10 jaar met maar liefst 428% in waarde zijn gestegen. Deze indrukwekkende groei benadrukt de toenemende populariteit van whisky als investering.

Waarom zijn de prijzen van zeldzame whisky's zoals Macallan zo explosief gestegen?

De prijsstijgingen zijn voornamelijk te wijten aan de groeiende vraag naar whisky als consumptieproduct en als verzamelobject. De verkoop van een 60 jaar oude Macallan uit 1926 voor $1.9 miljoen illustreert deze trend. Factoren zoals de veelzijdigheid van de drank, de stijgende populariteit onder millennials en vrouwen, en de opkomst van de Chinese markt als investeerders, dragen bij aan deze exploderende prijzen.

Is de whisky-investeringsmarkt toegankelijk voor beginners?

Ja, ondanks de hoge bedragen die soms genoemd worden, is de whisky-investeringsmarkt verrassend toegankelijk voor beginners. Met relatief bescheiden bedragen kunnen nieuwe investeerders beginnen met investeren in whisky. Zeldzaamheid en kwaliteit bepalen de waarde, en met de groeiende trend van unieke bottelingen door distilleerderijen, zijn er voldoende kansen voor nieuwkomers om te participeren in deze markt.