Wat is grappa en hoe serveer je het?

Wat is grappa het en hoe serveer je het?

Alles over dé Italiaanse digestief

Grappa is een Italiaans gedistilleerde alcoholische drank. Normaliter wordt het na het eten geserveerd om de vertering van zwaardere maaltijden te bevorderen. Grappa wordt meestal op kamertemperatuur in een klein tulpvormig glas geserveerd. Een wijnglas werkt echter ook prima.

Wat is grappa?

Italië is een groot producent van wijn, zowel rood als wit. Wijn wordt gemaakt van het sap van druiven. Na het fermenteren worden de druivenschillen gefilterd van de wijn. Hier wordt de grappa van gemaakt.

Technisch gezien is grappa een brandewijn, maar niet een die je in één avond opdrinkt. Grappa's hebben namelijk meestal tussen de 38 en 60 procent alcohol. Dat is vrij stevig.

Grappa vindt zijn oorsprong in de Noord-Italiaanse stad Bassano del Grappa. Velen beweren dat grappa daar zijn naam aan te danken heeft. Anderen geloven dat de naam grappa afkomstig is van het Latijnse woord graspa, dat "druivenstengel" betekent.

Hoe serveer je het?

Grappa wordt van oorsprong na het eten geserveerd om de vertering van zwaardere maaltijden te bevorderen. Ook wordt grappa vaak gebruikt als resentin: een paar druppels grappa worden dan toegevoegd aan de laatste slok espresso om het glas te spoelen.

Ideale serveertemperatuur voor grappa

Deze gedistilleerde drank wordt aangeraden om onder kamertemperatuur te drinken. Specifieker: voor de wat jonge aromatische grappa’s wordt een serveertemperatuur van tussen de 10 en 12 graden aangeraden. Voor een gerijpte grappa wordt tussen de 15 en 20 graden aangeraden. Beide keren dus licht gekoeld.

Glazen die de smaak naar voren doen komen

De grappa kan het best geserveerd worden in een tulpvormig glas. Mocht je die nou niet hebben? Dan werkt een gewoon wijnglas natuurlijk ook. Echte grappa glazen lijken qua grote op jeneverglazen, maar dan iets boller aan de onderkant. Na het schenken van de grappa kun je hem het best een paar minuten laten staan; op die manier komt de smaak het best naar voren.

Soorten grappa

De verschillende soorten grappa worden gekarakteriseerd door verschillende eigenschappen. Verschil in smaak en kleur ontstaan door gebruik van druivensoorten, rijping en aromatisering. In de basis spreken we van een Monovitigno of een Polivitigno grappa. Bij Monovitigno gaat het om één druivensoort die gebruikt wordt voor de creatie van de grappa. Polivitigno heeft te maken met meerdere druivensoorten. Daarnaast kan een grappa gerijpt of gelagerd worden op houten vaten. Hoe langer het distillaat op een vat ligt, hoe zachter en smaakvoller het eindproduct wordt. Niet gerijpte of jonge grappa wordt ongelagerd genoemd. Tenslotte bestaat er verschil tussen aromatische grappa (arromatico) of gearomatiseerd (aromatizzata) is. Bij gearomatiseerde grappa worden producten na de tijd toegevoegd.

Verschillen in smaak

Ondanks dit hoge alcoholpercentage, heeft grappa nog steeds een geweldige smaak. Een grappa uit het hogere segment brengt dezelfde smaken naar boven als een goede cognac - een grappa uit het lagere segment kan echter een stuk minder proeven. Tip: ga hier dus altijd voor kwaliteit.

Meest voorkomende kleuren

Grappa’s zijn meestal helder van kleur. Hoewel het af en toe voorkomt dat de grappa een lichte kleur behoudt van het oorspronkelijke fruit. Tegenwoordig zijn langer gerijpte, gelagerde grappa’s, erg populair. De gelagerde grappa’s krijgen vaak een gele of roodbruine tint door de vaten waar ze in gerijpt zijn.

Prijs/kwaliteit verhouding

Net als wijn is grappa er in alle soorten en kwaliteiten. Grappa is verkrijgbaar in wijnwinkels en premium likeurwinkels. De prijzen verschillen dan ook enorm. De goedkoopste heb je voor een tientje, dit zal dan ook een eenvoudige fles zijn. Aan een speciale grappa’s kun je zo meer dan 100 euro kwijt zijn. Als je grappa voor de eerste keer probeert kunt u het beste beginnen met een Sibona Grappa die op sherry vaten is gerijpt. Deze zijn zachter in de mond en gemakkelijker om de eerste keer te drinken. Ben je toe aan iets meer uitdaging? Met een ongelagerde grappa proef je nog beter waartoe de grondstoffen in staat zijn. Denk bijvoorbeeld aan een Julia Grappa Superiore.

Veelgestelde vragen

Wat is grappa precies?

Grappa is een Italiaans gedistilleerde alcoholische drank die oorspronkelijk uit Noord-Italië komt. Het wordt gemaakt van het afval dat overblijft bij het maken van wijn en valt onder de categorie brandewijnen.

Hoe wordt grappa traditioneel geserveerd?

Grappa wordt geserveerd onder kamertemperatuur en idealiter in een klein tulpvormig glas. Maar een normaal wijnglas is ook geschikt.

Wat zijn de verschillende soorten grappa?

Grappa kent vele variëteiten. Dit kan zijn op basis van de gebruikte druifsoort(en) - monovitigno (één druifsoort) of polivitigno (meerdere druifsoorten). Ook kan het zijn op basis van de rijping - gelagerd (gerijpt) of ongelagerd (jonge grappa). Tot slot kan grappa aromatisch (arromatico) of gearomatiseerd (aromatizzata) zijn.

Wat bepaalt de prijs en kwaliteit van grappa?

De prijs van grappa kan variëren van €10 tot meer dan €100. De kwaliteit, en daarmee vaak de prijs, wordt bepaald door factoren zoals de gebruikte druifsoort(en), het rijpingsproces en de productiemethoden. Een duurdere grappa kan een smaak hebben die vergelijkbaar is met een goede cognac, waardoor het de investering waard kan zijn.