Wat is gin?

Wat is gin?

Gin is een populaire sterke alcoholische drank met jeneverbessen smaak. Het wordt meestal vanuit een graandistillaat verkregen, waaraan natuurlijke smaken worden toegevoegd. De smaak van de jeneverbes moet echter duidelijk aanwezig zijn.

De officiële definitie van gin

Echte gin moet dus hoe dan ook de smaak van jeneverbessen bevatten. Distilleerderijen zijn daarnaast vrij om met smaken te experimenteren. Er worden verscheidene natuurlijke ingrediënten aan gins toegevoegd. Dit kan gin sterk uiteenlopende smaken geven, van kruidig tot aan fruitig.

Om distilleerderijen toch nog enige sturing te geven, hebben zowel de EU als de VS een officiële definitie van wat gin moet zijn. In beide gevallen moet gin door distillatie zijn verkregen, een bepaald alcoholgehalte hebben en geen additieven bevatten die de natuurlijke smaak aantasten.

Definitie van gin in de Europese Unie

In Europa wordt gin gedefinieerd door de EU-verordening inzake gedistilleerde dranken, waarin staat dat gin een gedistilleerde drank moet zijn die is verkregen door distillatie of herdistillatie van met jeneverbessen gearomatiseerde alcoholische grondstoffen. De toevoeging van ingrediënten die het aroma van de jeneverbes beïnvloeden is toegestaan zolang ze van natuurlijke oorsprong zijn.

Definitie van gin in de Verenigde Staten

In de VS definieert het Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau (TTB) gin als een gedistilleerde drank met een alcoholgehalte van ten minste 40% en een "prominent jeneverbesaroma". Aanvullende smaken en ingrediënten kunnen worden toegevoegd zolang ze natuurlijk en veilig zijn en de jeneverbessmaak niet overstemmen.

Welke ginsoorten zijn er?

Er zijn echter verschillende soorten gin, die verschillen in hun productiemethoden en ingrediënten. We onderscheidenen de volgende soorten gin:

  • London Dry Gin
  • Plymouth Gin
  • Old Tom Gin
  • Pink Gin
  • New Western Dry Gin
  • Contemporary Gin

Moderne ginsoorten

Recentelijk hebben zich ook nieuwe ginsoorten gevestigd, zoals New Western Dry Gin en Contemporary Gin. Deze ginsoorten experimenteren met ongebruikelijke ingrediënten en productiemethoden en hebben vaak een unieke smaak. In het algemeen zijn er veel verschillende soorten gin, die verschillen door hun productiemethoden en ingrediënten.

Hoewel alle gins gebaseerd zijn op jeneverbessen, hebben ze allemaal hun eigen individuele aroma's en smaken. U kunt het beste verschillende soorten gin proberen om te ontdekken welke u het lekkerst vindt.

Veelgestelde vragen

Wat is gin en hoe wordt het gemaakt?

Gin is een sterke alcoholische drank met een jeneverbessmaak, meestal gemaakt van graandistillatie met toegevoegde natuurlijke smaken. Het moet altijd de smaak van jeneverbessen bevatten.

Wat is het verschil tussen London Dry Gin en Pink Gin?

London Dry Gin is een traditionele gin met jeneverbessmaak en strikte productieregels, terwijl Pink Gin een variant is met een rozere kleur en zoetere smaak door toevoeging van natuurlijke kleur- en smaakstoffen zoals frambozen, aardbeien of rozenblaadjes.

Welke verschillende soorten gin bestaan er?

Er zijn verschillende soorten gin, waaronder London Dry Gin, Plymouth Gin, Old Tom Gin, Pink Gin, New Western Dry Gin en Contemporary Gin. Ze variëren in productiemethoden en ingrediënten.

Wat zijn de officiële definities van gin in de Europese Unie en de Verenigde Staten?

In de Europese Unie moet gin worden verkregen door distillatie of herdistillatie van met jeneverbessen gearomatiseerde alcoholische grondstoffen. In de Verenigde Staten definieert het Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau (TTB) gin als een gedistilleerde drank met minstens 40% alcohol en een prominent jeneverbesaroma.