Wat is brut champagne?

Champagne maakt elk feestje tot een succes. Sommige champagnes zijn zelfs zo goed dat ze prijzen hebben gewonnen voor hun overweldigende kwaliteit. Champagnes worden gecategoriseerd naar hun zoetheid en hebben daardoor verschillende aanduidingen op hun etiketten. Zo vind je bijvoorbeeld de categorieën Brut Nature, Sec en Brut, maar wat houden deze benamingen precies in? Je leest alles over brut champagne en zijn soortgenoten in dit artikel.

Wanneer mag je spreken van een brut champagne?

Om de champagne bubbels te geven, wordt er suiker aan de wijn toegevoegd. Hoeveel suiker er wordt toegevoegd, bepaalt de zoetheid van de champagne. Champagne krijgt een aanduiding die aangeeft hoeveel suiker de champagne bevat. Deze aanduidingen zijn als volgt.

Brut nature: droge mousserende wijn zonder suiker

Extra brut: minder droog en tot 6 gram toegevoegde suiker per liter

Brut: tot 12 gram toegevoegde suiker per liter. 

Extra seco: iets zoeter met een fruitig smaakprofiel. Heeft per liter tussen de 12 en 20 gram toegevoegde suiker 

Seco: zoetere mousserende wijn met tussen de 17 en 35 gram toegevoegde suiker

Semiseco: fruitige, zoete, mousserende wijn met per liter tussen de 35 en 50 gram toegevoegde suiker

Dulce: deze mousserende wijn is zeer zoet en is als dessertwijn te drinken. Er wordt meer dan 50 gram suiker per liter toegevoegd

Zoals je hierboven kunt lezen, bevat brut champagne dus tussen de zes en twaalf gram suiker. Brut champagne is lichtzoet en daardoor ook één van de meest geliefde soorten champagne. Meer dan de helft van alle verkochte champagne is brut.

Productie van brut champagne

Champagne mag alleen met druiven uit de Franse Champagne streek worden geproduceerd. Er zijn strenge regels verbonden aan de productie van champagne en daarom mag het maar van zes soorten druiven worden gemaakt. Deze druivensoorten zijn:

  • Chardonnay
  • Pinot Noir
  • Pinot Meunier
  • Pinot Blanc
  • Arbane
  • Petit Meslier

Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier worden het meeste gebruikt voor de productie van champagne. Champagne wordt volgens de Méthode Traditionelle geproduceerd. Deze methode omvat zeven stappen, die zorgen voor een kwalitatief hoge champagne.

De zeven stappen van Méthode Traditionelle

Als eerste wordt er een basiswijn geproduceerd. Deze wordt gemaakt van druiven die jong worden geplukt en daarom nog een beetje zuur smaken. Deze druiven worden gefermenteerd tot een basiswijn.

Verschillende van deze basiswijnen worden gecombineerd tot een wijn die de Fransen cuvée noemen. Dit is de basis van de champagne. 

Aan de cuvée wordt suiker en gist toegevoegd en dit wordt nogmaals gefermenteerd. Tijdens de fermentatie ontstaat er alcohol en suiker, terwijl de gist dood gaat. De champagne wordt vervolgens gerijpt en met de hals naar beneden in een rek gehangen, waardoor de gist naar beneden valt. Wanneer de gist in de hals zit, wordt deze bevroren en uit de fles geschoten; dit heet dégorgement

Na het verwijderen van de gist, gaat ook een deel van het volume van de champagne verloren. Om dit aan te vullen wordt er een mix van suikerriet en reservewijnen aan de fles toegevoegd. Dit wordt dosage genoemd. Hierna krijgt de fles zijn unieke champagnekurk en muselet en is hij klaar voor de verkoop.

Champagne smaakt niet beter wanneer het lang op de plank ligt. Na de productie gaat de champagne dus meteen naar de winkel. Champagne is moeilijk te bewaren en daarom is het het beste om deze in één keer op te drinken.

Voor een betaalbare champagne, kies je voor Pommery Brut Royal. Deze delicate champagne heeft frisse smaken van meloen, groene appel en citroen. Voor een luxe brut champagne kies je voor Moët & Chandon Brut Imperial. Deze exclusieve champagne smaakt naar aardbeien, frambozen en kersen en is van zeer hoge kwaliteit.

Ontdek andere interessante blog artikelen