Wat is brut champagne?

Wat is brut champagne?

Champagnes worden gecategoriseerd naar hun zoetheid en hebben daardoor verschillende aanduidingen op hun etiketten. Zo vind je bijvoorbeeld de categorieën Sec en Brut, maar wat houden deze benamingen precies in?

Wat is een brut champagne?

Brut champagne is een type champagne dat gekenmerkt wordt door zijn relatief droge smaak. In de wereld van champagne duidt de term "brut" op de hoeveelheid toegevoegde suiker na de tweede gisting, wat bekend staat als de dosage.

Brut champagne bevat over het algemeen minder dan 12 gram suiker per liter, wat resulteert in een minder zoete en meer verfijnde smaak. Deze stijl van champagne is populair vanwege zijn veelzijdigheid en wordt vaak gezien als een goede keuze voor verschillende gelegenheden en voedselpairingen.

Productie van brut champagne

Champagne mag alleen met druiven uit de Franse Champagne streek worden geproduceerd. Er zijn strenge regels verbonden aan de productie van champagne en daarom mag het maar van zes soorten druiven worden gemaakt. Deze druivensoorten zijn:

  • Chardonnay
  • Pinot Noir
  • Pinot Meunier
  • Pinot Blanc
  • Arbane
  • Petit Meslier

Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier worden het meeste gebruikt voor de productie van champagne. Champagne wordt volgens de Méthode Traditionelle geproduceerd. Deze methode omvat zeven stappen, die zorgen voor een kwalitatief hoge champagne.

De zeven stappen van Méthode Traditionelle

De Méthode Traditionelle, ook bekend als de traditionele methode, is een proces voor het maken van mousserende wijnen (bubbels), waarbij de tweede gisting van de wijn in de fles plaatsvindt.

Dit zijn de zeven stappen:

  1. Basiswijn Productie - Jonge, lichtzure druiven worden gefermenteerd tot basiswijn.
  2. Blenden tot Cuvée - Verschillende basiswijnen worden gemengd tot een cuvée, de basis voor champagne.
  3. Tweede Gisting - Suiker en gist worden toegevoegd aan de cuvée, waarna een tweede gisting in de fles plaatsvindt. Hierbij ontstaan alcohol en koolzuur en sterft de gist.
  4. Rijping - De champagne rijpt terwijl de flessen met de hals naar beneden worden gehangen.
  5. Dégorgement - De gist wordt bevroren in de hals van de fles en vervolgens verwijderd.
  6. Dosage - Een mix van suiker en reservewijn wordt toegevoegd om het verloren volume aan te vullen. De hoeveelheid suiker bepaalt de zoetheid van de champagne.
  7. Kurking en Verkoop - De fles wordt gesloten met een unieke champagnekurk en is klaar voor verkoop. Champagne wordt meestal snel geconsumeerd na productie.

Wanneer wordt de zoetheid van de champagne bepaald?

In stap 4 wordt de champagne gerijpt en met de hals naar beneden in een rek gehangen. Hierdoor valt de gist naar beneden. Wanneer de gist in de hals zit, wordt deze bevroren en uit de fles geschoten; dit heet dégorgement.

Na het verwijderen van de gist, gaat ook een deel van het volume van de champagne verloren. Om dit aan te vullen wordt er een mix van suikerriet en reservewijnen aan de fles toegevoegd. Dit wordt dosage genoemd.

De hoeveelheid suikerriet bepaalt de uiteindelijke benaming van de champagne. Als er circa 12 gram suiker per liter wordt toegevoegd, krijgt de champagne de Brut benaming.

Benamingen met suiker dosage en smaakprofiel

Om de champagne bubbels te geven, wordt er suiker aan de wijn toegevoegd. Hoeveel suiker er wordt toegevoegd, bepaalt de zoetheid van de champagne. Champagne krijgt een aanduiding die aangeeft hoeveel suiker de champagne bevat. Deze aanduidingen zijn als volgt.

Benaming Hoeveelheid suiker Smaak
Brut nature 0 gram suiker per liter Droog
Extra brut 6 gram toegevoegde suiker per liter Minder droog
Brut 12 gram toegevoegde suiker per liter Lichtzoet
Extra seco Tussen de 12 en 20 gram toegevoegde suiker Iets zoeter met een fruitig smaakprofiel
Seco Tussen de 17 en 35 gram toegevoegde suiker Zoete mousserende wijn
Semi seco Tussen de 35 en 50 gram toegevoegde suiker Zeer zoete mousserende wijn
Dulce Meer dan 50 gram suiker per liter Dessertwijn

Zoals je hierboven kunt lezen, bevat brut champagne dus tussen de zes en twaalf gram suiker. Brut champagne is lichtzoet en daardoor ook één van de meest geliefde soorten champagne. Meer dan de helft van alle verkochte champagne is brut

Veelgestelde vragen

Wat is brut champagne?

Brut champagne is een droge champagne met minder dan 12 gram suiker per liter, bekend om zijn verfijnde smaak en veelzijdigheid.

Hoe wordt de zoetheid van champagne bepaald?

De zoetheid wordt bepaald door de hoeveelheid suiker die wordt toegevoegd tijdens de dosage-fase, na het verwijderen van de gist.

Wat zijn de verschillende suiker dosages en smaakprofielen van champagne?

Champagne variëert van Brut Nature (0 gram suiker, droog) tot Dulce (>50 gram suiker, dessertwijn). Brut champagne, met 6-12 gram suiker per liter, is lichtzoet en zeer populair.