Hoe kan het dat je geen alcohol mag kopen in Lynchburg, Tennessee?

Hoe kan het dat je geen alcohol mag kopen in Lynchburg, Tennessee?

Het stadje Lynchburg in Tennessee is wereldberoemd. Dit komt door de Jack Daniel’s stokerij die zich in deze plaats bevindt. Oprichter Jasper Newton Daniel begon hier in 1875 met het maken van zijn wereldberoemde Tennessee whiskey. Tot op de dag van vandaag komen liefhebbers van deze Amerikaanse whiskey naar de fabriek om hier te leren over de productiemethode van Jack Daniel’s. Toch wordt er niet veel whiskey gedronken in Lynchburg, want de stad ligt in een zogenaamde “dry county”. Dit is een gebied waar geen alcohol mag worden verkocht. De stad waar de wereldberoemde Jack Daniel's distilleerderij staat, mag dus geen alcohol verkocht worden. Hoe is deze vreemde situatie tot stand gekomen? We leggen het je uit in dit artikel.

Waarom kan ik geen alcohol kopen in Lynchburg, Tennessee?

Lynchburg, Tennessee ligt in de county (gemeente) genaamd Moore County. Dit gebied valt onder één van de “dry counties” van de Verenigde Staten. De term dry county betekent dat er geen alcohol mag worden verkocht in de steden die ik dit gebied liggen. De Verenigde Staten van Amerika is opgedeeld in verschillende staten, die elk hun eigen overheid hebben. Deze staten bestaan weer uit gemeentes, wat dus de counties zijn. Deze counties hebben ook weer lokale overheden. Staten hebben de bevoegdheid om zelf wetten in te voeren, die door de lokale overheden moeten worden gevolgd. In 1910 werd er in Tennessee een wet aangenomen die de verkoop van alcohol verbood. Negen jaar later volgde de overkopelende federale overheid van de Verenigde Staten. De zogeheten Volstead-act maakte de verkoop van drank illegaal in het hele land. Deze wet werd in 1933 echter weer vernietigd. Helaas maakte dit de verkoop van alcohol niet weer legaal in Tennessee, waar de zelf aangenomen wet uit 1910 nog steeds gold. Voor de verkoop van alcohol is namelijk een referendum nodig dat door de county moet worden goedgekeurd. Moore county heeft dit referendum echter nooit gehouden en is daarom tot op de dag van vandaag een dry county.

Naast dry countries, zijn er ook dry cities (steden), towns (dorpen) en townships (gemeenschappen). Wanneer het wel is toegestaan om alcohol te verkopen wordt de plaats waarin dit kan “wet” of “moist” genoemd. Dat is Engels voor nat. Moore county is een dry county, maar het vreemd genoeg wel toegestaan om bier te verkopen. Helaas valt de wereldberoemde Tennessee whiskey buiten de boot. Hier heeft Jack Daniel's echter een slim truukje op gevonden, om het alsnog te kunnen verkopen.

Mag ik dan helemaal geen alcohol drinken in Lynchburg?

De wetten in Lynchburg zijn erg vaag, maar wat duidelijk is, is dat alcohol niet mag worden verkocht, tenzij een bedrijf een uitzondering heeft. Zo kun je bijvoorbeeld in de meeste restaurants geen glaasje wijn bij het eten bestellen. Het drinken van alcohol is echter niet verboden; de wetten focussen zich alleen op de verkoop van alcohol. Er zijn een aantal plaatsen in Lynchburg waar gelukkig wel alcohol mag worden verkocht. Zo wordt er bijvoorbeeld ook wijn geproduceerd in Lynchburg. Het zou natuurlijk zonde zijn als die wijn niet mocht worden geproefd. Om deze reden hebben verschillende alcoholproducenten een uitzondering toegewezen gekregen, zodat ze op hun eigen grondgebied alcohol mogen schenken. Hieronder vallen dus verschillende wijngaarden en ook de Jack Daniel’s distilleerderij. Het zou dus voor kunnen komen dat je in een wijngaard een wijnproeverij mag doen, maar het restaurant aan de overkant geen alcohol mag verkopen. De Jack Daniel’s stokerij zelf verkoopt flessen Tennessee whiskey die als “souvenir” worden aangeduid en dus niet bedoeld zijn om ter plekke te consumeren. Je zult dus moeten wachten totdat je Moore County hebt verlaten, om deze fles open te kunnen trekken. Ga je dus op reis naar Tennessee en wil je graag een glaasje Jack Daniel’s op een terrasje drinken? Wees dan niet verbaasd wanneer de ondernemer je nee moet verkopen. Wanneer de verkoop van alcohol legaal wordt in Tennessee zullen we nog niet te weten komen, want een referendum staat nog niet op de planning.