Waar wordt tequila van gemaakt?

Waar wordt tequila van gemaakt?

Tequila is een gedistilleerde drank die gemaakt wordt van blauwe agave (agave tequilana). Het wordt geproduceerd in de omgeving van de stad Tequila in Mexicaanse Jalisco regio. De tequila wordt vervolgens gerijpt en welke soort tequila het is hangt af van de rijpingstijd.

Een uniek ingrediënt: de blauwe agave

Tequila wordt gemaakt van blauwe agave. Met name het hart van deze speciale agave-plant. Dit wordt verkregen door de bladeren weg te kappen, waarna er alleen het hart (piña) overblijft.

Tequila moet voor minstens 51% bestaan uit blauwe agave. Het overige distillaat bestaat meestal uit suikerriet. Hoe hoger het percentage blauwe agave, hoe hoger de kwaliteit. Hogere kwaliteit tequila’s bestaan soms wel uit 100% agave.

Bijzonder aan tequila is dat het niet ontstaat door een gistingsproces maar door fermentatie van de Zymomonas mobilis-bacterie.

De productiemethode om tot tequila te komen

Na het oogsten worden de piñas gekookt om de complexe suikers om te zetten in eenvoudigere suikers die kunnen worden gefermenteerd. Dit koken kan gebeuren in grote ovens van steen of roestvrijstaal, of in meer moderne autoclaven (drukpannen).

Na het koken worden de piñas gemalen om het sap te extraheren. Dit kan gedaan worden met behulp van een traditionele steenmolen, bekend als een "tahona", of met meer moderne mechanische molens.

Van agavesap tot een alcoholische drank

Het geëxtraheerde agavesap, vaak "mosto" genoemd, wordt vervolgens gefermenteerd. Tijdens dit proces zetten gistcellen de suikers in het sap om in alcohol. Dit kan variëren van enkele dagen tot meerdere weken, afhankelijk van de methode die wordt gebruikt.

Na de fermentatie wordt de vloeistof gedistilleerd om de alcohol te concentreren en onzuiverheden te verwijderen. De distillatie gebeurt meestal in koperen of roestvrijstalen distilleerkolven. Tequila wordt doorgaans twee keer gedistilleerd.

Rijping en naamgeving van tequila

Tequila wordt vervolgens gerijpt en de rijpingstijd geeft aan wat voor soort tequila het is. Zo is er een plata/blanca (tot drie maanden), reposado (drie maanden tot een jaar), añejo (langer dan een jaar) en extra añejo (minimaal drie jaar). Deze zijn gerangschikt op de duur van het rijpingsproces.

Losstaand van de rijpingstijd proef je in een tequila altijd de agave. De agave vertaalt zich in de drank naar een pittige smaak. Hoe langer een tequila is gerijpt hoe soepeler en complexer het distillaat wordt.

Andere effecten van rijping op de tequila

Zo proef je in een blanco tequila de scherpe smaak van de agave beter. Bij een añejo tequila proef je een veel zachtere en subtielere smaak.

Ook wordt de tequila donkerder naarmate hij langer gerijpt wordt. Zo is een blanco tequila vaak helder en doorzichtig van kleur. En een añejo tequila is vaak goudkleurig.

Tequila die kort gerijpt is maar wel een donkere kleur heeft wordt joven/golden/oro tequila genoemd. Deze zijn vaak gekleurd met karamel of het extract van eik.

Wat maakt tequila nou een echte tequila?

Wat tequila ook onderscheid van andere Mexicaanse dranken (zoals mezcal) is de plek waar het wordt gemaakt. Tequila mag alleen tequila worden genoemd als het is geproduceerd in de Jalisco streek, in het westen van Mexico.

Het is een mythe dat tequila met een worm in de fles wordt verkocht. Dit gebeurd alleen bij enkele mezcals uit de staat Oaxaca in Mexico. De worm is een rups van een nachtvlinder die op agave ontpopt tot vlinder. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je een worm tegenkomt in je tequila!

Hoe drink je tequila?

Tequila wordt doorgaans puur gedronken. Dit kan als shot maar een tequila van goede kwaliteit kan ook goed worden genipt. Wanneer je het puur drinkt kunnen alle complexe smaken goed worden geproefd.

In het nachtleven wordt tequila vaak als shot gedronken waarbij je eerst zout likt, dan de shot neemt en vervolgens op een limoenschijfje bijt.

Tequila kan ook worden ingezet in cocktails en mixdrankjes. Zo kan het worden gemixt met cola tot een verassend mixdrankje. Of je gebruikt het in een margarita voor een smaakvolle cocktail.

Hoe is tequila ontstaan?

Tequila is een drankje wat al sinds de 16e eeuw wordt gemaakt. Dit werd gedaan door de Spaanse conquistador. Zij hadden een tekort aan brandy en zijn toen de agaveplant gaan distilleren.

Hiervoor werd het echter al gedaan door de Azteken. De Azteken fermenteerden het sap van de agave. De Azteken vonden deze drank zo belangrijk dat zij twee Goden vereerden die bekend stonden om hun relatie met drank.

De moderne tequila werd voor het eerst gemaakt in de 18e eeuw. Tequila werd een belangrijk exportproduct en werd steeds beter van kwaliteit. Tegenwoordig wordt het gemaakt in de streek van Santiago de Tequila en genieten mensen over de hele wereld van tequila.

Veelgestelde vragen

Waar wordt tequila van gemaakt?

Tequila is een gedistilleerde drank gemaakt van het hart van de blauwe agave plant, voornamelijk geproduceerd in de Jalisco regio van Mexico. Het moet voor minstens 51% bestaan uit blauwe agave, en de kwaliteit neemt toe met een hoger agavegehalte, soms tot 100%.

Hoe wordt tequila geproduceerd?

Na het oogsten worden de agaveharten (piñas) gekookt en gemalen om sap te extraheren. Dit sap, "mosto" genoemd, wordt gefermenteerd door de Zymomonas mobilis-bacterie, waarna het gedistilleerd wordt, meestal twee keer, in koperen of roestvrijstalen distilleerkolven.

Wat bepaalt de verschillende soorten tequila?

De rijpingstijd van tequila bepaalt zijn soort: plata/blanca (tot drie maanden), reposado (drie maanden tot een jaar), añejo (meer dan een jaar), en extra añejo (minimaal drie jaar). De smaak evolueert van scherp agave-gericht in blanco tequila's tot zachter en complexer in langer gerijpte versies.

Wat onderscheidt tequila van andere dranken zoals mezcal?

Tequila onderscheidt zich door zijn geografische oorsprong - het mag alleen 'tequila' worden genoemd als het is geproduceerd in de Jalisco streek van Mexico. In tegenstelling tot sommige mezcals, bevat echte tequila geen worm in de fles.