Waar wordt Jägermeister van gemaakt en waar zijn de ingrediënten goed voor?

Waar wordt Jägermeister van gemaakt

en waar zijn de ingrediënten goed voor?

Jägermeister is in de Nederlandse horeca bekend vanwege het gebruik in shots en mixdranken. In het vaderland van deze drank, namelijk Duitsland, heeft deze drank echter een heel ander doel. In Duitsland wordt deze drank namelijk veel gedronken door de oude garde met als doel het voorkomen en genezen van allerlei kwaaltjes. De Duitsers geloven namelijk dat de vele kruiden in deze likeur goed voor de gezondheid kunnen zijn. Benieuwd naar welke kruiden er allemaal in Jägermeister zitten en waar deze allemaal goed voor zijn? Lees snel verder!

De ingrediënten van Jägermeister

Jägermeister is een kruidenlikeur en bevat 56 verschillende kruiden, fruit, specerijen en wortels. De drank werd in 1934 geproduceerd en heeft een alcoholpercentage van 35%. Elk huishouden in Duitsland heeft wel een fles Jägermeister in huis welke tevoorschijn wordt gehaald wanneer iemand een verkoudheid of griepje dreigt te ontwikkelen. De oprichter van Jägermeister was Curt Mast. Deze deed er een aantal jaren over om het recept van Jägermeister te perfectioneren. 50 van de kruiden die in dit drankje verwerkt zijn, zijn bekend. De overige zes zijn een zwaar bewaakt familiegeheim en mogen nooit worden prijsgegeven. De drank bevat onder andere citrusschil, zoethout, papaverzaden, anijs, steranijs, maanzaad, saffraan, gember, jeneverbessen en ginseng.

Geneeskundige werking van de ingrediënten van Jägermeister

De verschillende ingrediënten van Jägermeister staan bekend om hun geneeskrachtige werking. Wie in natuurgeneeskunde gelooft, doet er goed aan om een fles Jägermeister aan te schaffen. Wees echter bewust van het feit dat niet alle geneeskrachtige werkingen zijn getest en dat alcohol niet goed is voor de gezondheid. Een aantal ingrediënten en hun vermeende geneeskrachtige werkingen vind je hieronder.

Zoethout

Zoethout is één van de hoofdingrediënten van hoestdrank. Het wordt dan ook vaak gebruikt voor het verzachten van de keel en het verlichten van keelpijn. Zoethout stimuleert de aanmaak van slijm, waarmee vastzittend slijm in de keel makkelijker kan worden opgehoest. Naast deze werking wordt zoethout ook gebruikt voor het verlichten van maag- en darmklachten. Zoethout kalmeert namelijk de maag en darmen, waardoor het irritatie kan verlichten.

Papaverzaad

Papaverzaad wordt veel gebruikt als opiaat. Uit het opiaat kunnen ingrediënten worden gewonnen die worden gebruikt voor het maken van pijnstillende medicijnen, zoals morfine. Papaver is dus een natuurlijke pijnstiller. De klaproos waaruit papaverzaad wordt gewonnen, staat bekend om zijn zuiverende werking. Het zuivert het bloed en is zo ontstekingsremmend. Ook kan het goed van pas komen bij rusteloosheid of slaapproblemen.

Anijs

Anijs is een zeer bekend kruid en natuurgeneesmiddel. Vroeger kregen kinderen wanneer ze ziek waren vaak een anijsblokje opgelost in warme melk voor het verlichten van hun klachten. Anijs bevat vele vitaminen en mineralen, waaronder B6, ijzer, koper, calcium, fosfor, zink, kalium en magnesium. Het kan helpen tegen taaislijm, hoesten en andere luchtwegproblemen. Ook stimuleert het de spijsvertering en kan het worden gebruikt bij maagpijn en menstruatiekrampen.

Steranijs

Steranijs heeft een antibacteriële werking en is daarom antiviraal en zeer geschikt voor het doden van schimmels en gisten. Deze specerij bevat een groot aantal vitamines en antioxidanten, zoals vitamine A en C, calcium, magnesium en ijzer. Steranijs kan helpen bij het genezen van verkoudheid, griep en infectie.

Gember

Gember heeft ontstekingsremmende kwaliteiten en kan vele klachten verlichten. Gember is vooral goed voor het stimuleren van de spijsvertering en kan misselijkheid, winderigheid en menstruatiekrampen verlichten. Daarnaast bevordert gember de aanmaak van speeksel, maagsappen en gal, waardoor eten sneller van je maag naar je darmen kan, waarmee een opgeblazen gevoel kan afnemen.

Ginseng

Ginseng is net als gember een wortel en wordt al eeuwen gebruikt in de Chinese geneeskunde. Het kan stress verminderen en vermoeidheid tegengaan. Wanneer je je overspannen of overwerkt voelt, of last hebt van prestatiedruk en negatieve stemmingen, kan ginseng rust geven.