Wat is het verschil tussen wodka, jenever en gin?

Wat is het verschil tussen wodka, jenever en gin?

Wodka, jenever en gin zijn drie dranken die je in de slijterij altijd kunt krijgen. Alle drie de dranken zijn transparant en hebben een hoog alcoholpercentage, wat ze alle drie in de categorie sterke drank plaats. Toch zijn er een aantal verschillen tussen de drie dranken die compleet uniek maken. Lees in dit artikel wat het verschil tussen wodka, jenever en gin is.

De oorsprong

Wodka

Bijna iedereen kent wodka wel als de sterke drank die in Oost-Europa en Rusland veel geproduceerd wordt. Wodka of vodka betekent water in het Russisch en refereert naar het zuivere water waarmee de drank geproduceerd wordt. Sommige merken wodka gebruiken zelfs bronwater uit bekende rivieren voor het produceren van hun drank. Toch is het niet bekend of wodka uit Rusland komt, want ook Polen zegt dat zij de eerste wodkaproducent waren. Of het drankje dus uit Rusland of Polen komt, is niet bekend.

Jenever

Jenever is een oer-Hollands drankje. Jenever ontstond in eerste instantie als een medicijn. Waarschijnlijk werd het in de 16e eeuw voor het eerst gemaakt en werd geneverbessensap genoemd. Dit medicijn groeide al snel uit tot genotsmiddel. Voor het produceren van jenever wordt moutwijn gebruikt, die het een sterke graansmaak geeft. Jenever kan tegenwoordig in de Nederlandse horeca niet meer ontbreken. Het wordt vaak puur gedronken uit een jeneverglaasje.

Gin

Gin is de Engelse versie van jenever. Gin ontstond waarschijnlijk nadat Britse soldaten de Nederlandse jenever mee naar Engeland namen en het gin begonnen te noemen. Er is echter een groot verschil tussen gin en jenever, en dat is dat jenever uit drie verschillende granen wordt gewonnen terwijl er voor het stoken van gin maar één soort graan wordt gebruikt. Ook wordt gin gemaakt met pure alcohol en bevat geen moutwijn. Daarnaast worden er aan gin vaak extra smaken toegevoegd, door middel van botanicals, fruit en bloemen.

Het verschil in het drinken van wodka, jenever en gin

Wodka

Wodka wordt op verschillende manieren gedronken en verwerkt. Het hangt vaak af van de kwaliteit waar de wodka voor wordt gebruikt. Goedkopere wodka’s worden vaak van mindere kwaliteit grondstoffen gemaakt en hebben een korter productieprocess. Hierdoor heeft goedkopere wodka vaak een scherpe smaak en is deze minder geschikt om puur te drinken. Deze soort wodka wordt dus vaak verwerkt in een cocktail of mixdrank. Er bestaat echter ook premium wodka, die van zeer hoogwaardige kwaliteit is. De grondstoffen voor de wodka zijn vaak hoge kwaliteit granen en zeer zuiver water. Daarnaast wordt deze wodka meerdere malen gedistilleerd en gefilterd. Hierdoor verdwijnt de scherpe smaak en is de wodka geschikt om puur te drinken. Premium merken wodka zijn bijvoorbeeld Beluga en Belvedere. Wodka kun je ijskoud serveren in een borrelglas.

Jenever

Doordat jenever met moutwijn wordt geproduceerd, heeft deze een zeer sterke graansmaak. Deze graansmaak smaakt niet lekker in een mix en daarom wordt jenever alleen puur gedronken. Jenever moet op kamertemperatuur worden gedronken. Wanneer je jenever koel serveert, kun je namelijk de complexe smaken van de jenever minder goed proeven. Jenever schenk je in een klein tulpglas met een korte steel. Hierdoor verdampt de alcohol minder. Schenk het glas helemaal vol, totdat de jenever als het ware bol op het glas staat.

Gin

Gin kan lekker zijn om puur te drinken, maar wordt het meeste tot een Gin & Tonic verwerkt. Er zijn veel smaakvolle manieren om van gin te drinken. Om deze drank te maken, combineer je ijskoude gin met een bijpassende tonic. Gin wordt vaak onderscheiden in kruidige, bloemige en zoete gins. Bij zoete en kruidige gins past een neutrale tonic, terwijl een bloemige gin goed combineert met een bloemige tonic. Om het drankje af te maken, wordt er vaak garnering toegevoegd, zoals een komkommerlint, schijfje citrusvrucht of verschillende specerijen.