Wat is het verschil tussen mezcal en tequila?

Verschil tussen mezcal en tequila

Mexico roept beelden op van een rijke cultuur en levendige tradities, waarvan mezcal en tequila onmiskenbare symbolen zijn. Deze twee gedistilleerde dranken, diep geworteld in de Mexicaanse geschiedenis, zijn een trots exportproduct van het land. Het geheim van hun unieke smaak ligt in de distillatie van agave, een plant die in overvloed groeit in de Mexicaanse landschappen.

Wat zijn de verschillen tussen mezcal en tequila?

Mezcal en tequila zijn beide populaire Mexicaanse gedistilleerde dranken met elk hun eigen unieke kenmerken en productieprocessen. Hier zijn de belangrijkste verschillen:

Tequila:

  • Agave: Alleen gemaakt van de blauwe agave plant.
  • Herkomst: Voornamelijk geproduceerd in de regio rond de stad Tequila, in de staat Jalisco, en in bepaalde gebieden in de staten Guanajuato, Michoacán, Nayarit en Tamaulipas.
  • Smaak: Over het algemeen zachter en zoeter dan mezcal, met een duidelijke agave smaak.
  • Productie: De agave harten (piñas) worden meestal gestoomd in industriële ovens voordat ze worden gefermenteerd en gedistilleerd.
  • Soorten: Verdeeld in categorieën zoals blanco, reposado, añejo, en extra añejo, afhankelijk van de rijpingstijd.

Mezcal:

  • Agave: Kan gemaakt worden van meer dan 30 verschillende soorten agave.
  • Herkomst: Meestal geproduceerd in Oaxaca, maar ook in andere regio's zoals Guerrero, Durango, San Luis Potosí en Zacatecas.
  • Smaak: Vaak rokeriger en complexer dan tequila, met een breed scala aan smaakprofielen afhankelijk van de agavesoort en productiemethode.
  • Productie: De agave harten worden vaak geroosterd in ondergrondse, met steen beklede putten, wat de rokerige smaak geeft. Daarna worden ze gefermenteerd en gedistilleerd.
  • Soorten: Ook verdeeld in categorieën zoals joven (jong), reposado, en añejo, maar de nadruk ligt vaak meer op de variëteit van de agave en de productiemethode.

We hebben nu de verschillen op een rij. Mocht je meer willen weten over mezcal of tequila, lees dan vooral verder. We beschrijven per soort alle details over de afkomst, smaak en productieproces.

Wat is mezcal?

Mezcal is een unieke en traditionele gedistilleerde drank, afkomstig uit Mexico, die wordt vervaardigd uit de agaveplant. De naam "mezcal" vindt zijn oorsprong in de Nahuatl-taal, een inheemse taal gesproken in Mexico, en betekent 'gekookte agave'. Dit benadrukt een cruciaal onderdeel van het productieproces.

De Mexicaanse staat Oaxaca, gelegen in het zuiden van het land, speelt een centrale rol in de mezcalproductie. Hier wordt maar liefst 66% van alle mezcal geproduceerd. De productiemethoden zijn diep geworteld in de lokale cultuur en worden vaak gekoesterd als familierecepten, van generatie op generatie doorgegeven. Dit draagt bij aan de authentieke en ambachtelijke kwaliteit van de drank.

Mezcal wordt door heel Mexico gemaakt

Naast Oaxaca zijn er nog acht andere staten in Mexico die bekend staan om hun voortreffelijke mezcalproductie. Elk van deze staten heeft zijn eigen unieke variëteiten van agave, die bijdragen aan een rijke diversiteit in smaakprofielen van mezcal. Deze variëteit in agavesoorten maakt mezcal tot een drank met een breed spectrum aan smaken en aroma's.

Bij de productie van mezcal worden in totaal 14 verschillende soorten agave gebruikt. Elk van deze soorten biedt zijn eigen kenmerkende smaakeigenschappen, waardoor mezcal niet alleen een drank is, maar ook een weerspiegeling van de rijke biodiversiteit en culturele geschiedenis van Mexico.

Hoe wordt mezcal gemaakt?

Om mezcal te maken, start het proces met de zorgvuldige selectie van de agave, vaak met de hand geoogst door lokale boeren op ruwe, rotsachtige terreinen. Vervolgens worden de bladeren van de agave weggesneden totdat er een bol overblijft, bekend als het agavehart of 'piña' (het Spaanse woord voor ananas).

Deze piña moet daarna worden geroosterd, wat gebeurt in diepe gaten in de grond die bedekt worden met hout. Het hout wordt aangestoken, en soms worden er brandende stenen toegevoegd, om een extra rokerige smaak te creëren. Deze piñas worden vaak bedekt met een laag agavebladeren of een canvas om een consistente rook en temperatuur te handhaven.

Van agave sap tot distillaat

Na het roosteren wordt de agave fijngestampt, om de verse sappen te extraheren voor fermentatie. Dit fermentatieproces gebeurt in grote vaten of bakken, waarbij het agavesap gemengd wordt met water en natuurlijk fermenteert door wilde gisten uit de omgeving. Deze stap draagt bij aan de unieke smaakprofielen van mezcal.

Vervolgens wordt de mezcal twee keer gedistilleerd in traditionele koperen of kleien distilleerketels. Deze dubbele distillatie helpt om onzuiverheden te verwijderen en verfijnt de smaak en zuiverheid van de mezcal.

Na de distillatie kan de mezcal direct worden gebotteld als 'Joven' of worden gerijpt in houten vaten. De rijping kan variëren van enkele maanden tot vele jaren, waardoor de smaak verder ontwikkelt. De gerijpte mezcal wordt dan geclassificeerd als 'Reposado' (enige tijd gerijpt) of 'Añejo' (langdurig gerijpt), afhankelijk van de rijpingstijd.

Zo combineert de productie van mezcal traditionele technieken met natuurlijke processen, waardoor elke batch zijn eigen unieke karakter en diepte krijgt.

Wat is tequila?

Tequila is een gedistilleerde drank gemaakt van de blauwe agaveplant, voornamelijk geproduceerd in de omgeving van Tequila, een stad in de westelijke Mexicaanse staat Jalisco. Hoewel tequila onder bepaalde omstandigheden ook in beperkte regio's buiten Jalisco geproduceerd kan worden, wordt het hart van de tequilaproductie gevormd door vijf staten in Mexico: Jalisco, Michoacán, Guanajuato, Nayarit en Tamaulipas.

De blauwe agave is het beste voor de smaak

De blauwe agave, of Agave tequilana, is bijzonder omdat het een hoog gehalte aan suikers bevat, wat essentieel is voor de productie van tequila. De kwaliteit van de agave en de specifieke fermentatie- en distillatieprocessen bepalen de uiteindelijke smaak van de tequila.

De smaak van tequila kan variëren afhankelijk van de productiemethode en rijpingstijd. Jonge of 'blanco' tequila's bieden vaak een heldere, scherpe smaak met een sterke agave-aanwezigheid, terwijl 'reposado' en 'añejo' tequila's, die gerijpt zijn in eikenhouten vaten, zachter en complexer van smaak zijn. Deze gerijpte tequila's kunnen tonen hebben van vanille, karamel, hout en specerijen, die ze verwerven tijdens het rijpingsproces. De beste agaveplanten voor tequila worden meestal geteeld in rode vulkanische bodems in de hooglanden van Jalisco, wat resulteert in zoetere en fruitigere aroma's, terwijl agave uit de laaglanden vaak een meer aardse en kruidige smaak heeft.

Hoe wordt tequila gemaakt?

Het productieproces van tequila lijkt erg op die van mezcal, er zijn echter wel een aantal verschillen.

Tequila begint zijn reis met de zorgvuldige selectie en handmatige oogst van het hart van de blauwe agave. Deze 'piñas' worden vervolgens in grote ovens gestoomd om de koolhydraten om te zetten in suikers, een proces dat de harten zachter maakt voor de volgende stap. Na het stomen worden de agaveharten geperst om het sap te extraheren, essentieel voor het maken van tequila.

Fermentatie, distillatie en vervolgens rijping

Het geëxtraheerde sap ondergaat vervolgens fermentatie, waarbij de suikers transformeren in alcohol. Deze natuurlijke transformatie draagt bij aan de kenmerkende smaak van tequila. Na de fermentatie wordt het mengsel twee tot drie keer gedistilleerd, om alle onzuiverheden te verwijderen en een heldere, pure tequila te creëren.

Tot slot, de rijping: jonge tequila, ook wel blanco of reposado genoemd, wordt direct na distillatie gebotteld of rijpt kort. Tequila die langer rijpt, krijgt de naam añejo, en kenmerkt zich door rijkere en diepere smaken. Deze zorgvuldige bereiding van selectie tot rijping geeft tequila zijn wereldberoemde karakter.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen mezcal en tequila?

Mezcal en tequila zijn beide afkomstig uit Mexico en gemaakt van agave, maar ze verschillen in agavesoort, productieproces en smaak. Tequila wordt uitsluitend van de blauwe agave gemaakt en heeft een zachtere, zoetere smaak. Het wordt voornamelijk geproduceerd in Jalisco en omringende staten. Mezcal, daarentegen, kan van meer dan 30 agavesoorten gemaakt worden, heeft vaak een rokeriger smaak en wordt meestal geproduceerd in Oaxaca en andere regio's.

Wat maakt mezcal uniek?

Mezcal onderscheidt zich door zijn diversiteit in agavesoorten en productiemethoden. Het wordt gemaakt in verschillende Mexicaanse staten, elk met hun eigen variëteiten van agave, wat resulteert in een breed scala aan smaken en aroma's. De traditionele productiemethoden, zoals het roosteren van de agave in ondergrondse putten, dragen bij aan de unieke, vaak rokerige smaak van mezcal.

Hoe wordt mezcal geproduceerd?

De productie van mezcal begint met het handmatig selecteren en roosteren van agaveharten in ondergrondse, met hout gestookte putten. Na het roosteren wordt de agave fijngestampt en gefermenteerd met wilde gisten. Vervolgens ondergaat de mezcal een dubbele distillatie in traditionele koperen of kleien ketels. Afhankelijk van de rijpingstijd, wordt mezcal als 'Joven', 'Reposado', of 'Añejo' geclassificeerd.

Wat kenmerkt tequila?

Tequila is een gedistilleerde drank gemaakt van de blauwe agave, voornamelijk geproduceerd in en rond de stad Tequila, Jalisco. De productieproces omvat het stomen van de agave in industriële ovens, gevolgd door fermentatie en distillatie. De smaak van tequila varieert afhankelijk van de rijpingstijd, met categorieën zoals blanco, reposado, añejo, en extra añejo. Tequila staat bekend om zijn relatief zachte, zoete smaak met een duidelijke agave-ondertoon.