Wat is het verschil tussen cognac en brandy?

Wat is het verschil tussen cognac en brandy?

De verhouding tussen deze twee verwante dranksoorten

Cognac en brandy worden vaak in één adem genoemd. Dit komt omdat deze begrippen nauw met elkaar verbonden zijn. Toch zijn er grote verschillen tussen de twee. Cognac en brandy zijn namelijk niet helemaal hetzelfde. Ben je benieuwd wat het verschil tussen cognac en brandy is?

Wat is brandy?

Brandy is de Engelse term voor brandewijn. Dit is een verzamelnaam voor de hoge kwaliteit, gedistilleerde, alcoholische drank die vaak uit (mout)wijn wordt gewonnen. Eén van deze brandewijnen is cognac.

Brandy’s hebben vaak een alcoholpercentage van rond de 40%. Brandy ontstond als een manier om hoge kwaliteit wijn langer te kunnen bewaren. Brandy wordt gerijpt in houten vaten die het een rokerige smaak en karakteristieke bruine kleur geven.

Alle soorten brandy

Er zijn veel soorten brandy's, allemaal verbonden aan een land of regio. Verschillende soorten brandy’s zijn o.a:

  • Cognac (Frankrijk)
  • Armagnac (Frankrijk)
  • Calvados (Frankrijk)
  • Brandewijn (Nederland)
  • Brandy de Jerez (Spanje)
  • Grappa (Italië)
  • Pisco (Zuid-Amerika)

Elk land heeft een eigen manier voor het produceren van brandy. Het productieproces is meestal hetzelfde als die van wijn, maar brandy wordt na de vergisting gedistilleerd. Elk land heeft een eigen distillatieproces en verschillende soorten vaten waarin de brandy gerijpt wordt.

In Frankrijk wordt brandy bijvoorbeeld gerijpt in eikenhouten vaten, maar in Spanje daarentegen wordt er gebruikgemaakt van sherryvaten. Dit zorgt voor grote verschillen in de smaak.

Wat is cognac?

Cognac wordt gemaakt in de Franse regio met dezelfde naam: Cognac. Aan het maken van cognac zijn strenge regels verbonden. Zo moet de cognac voor minimaal 90% uit de druivensoorten ugni blanc, colombard en folle blanche bestaan. Voor de overige 10% mag men zelf bepalen welke witte druivensoorten gebruikt worden.

Cognac heeft een alcoholpercentage van minimaal 40%. Cognac wordt twee keer gedistilleerd. Hierna blijft er een drank met een alcoholpercentage van 80%, genaamd “eau de vie” over. De eau de vie moet minimaal 2 jaar in eikenhouten vaten rijpen, om cognac genoemd te mogen worden.

Het rijpingsproces van cognac

Na het rijpingsproces worden cognac’s van allerlei leeftijden en van allerlei origines met elkaar gemengd, om de perfecte cognac te creëren. Hierna wordt de cognac nogmaals een aantal maanden gerijpt en wordt er gedemineraliseerd water toegevoegd om de cognac drinkbaar te maken.

Om de leeftijden van de verschillende cognac’s in de mix te onderscheiden, worden er op het label codes gedrukt. Deze codes zijn:

  • VS (Very Special): minimaal 2 jaar oud
  • VSOP (Very Superior Old Pale): minimaal 4 jaar oud
  • XO (Extra Old): minimaal 10 jaar oud

Cognac kan tot 25 jaar rijpen en wordt vaak als digestief gedronken, omdat het hoge alcoholpercentage de smaakpapillen verlamt en daardoor de honger dempt.

Wat is het verschil tussen cognac en brandy?

Het verschil tussen cognac en brandy is groot, want een brandy is niet een soort drank, maar juist een verzamelnaam voor gedistilleerde (mout)wijnen, waar o.a. cognac onder valt. Elke drank die gedistilleerd is uit een hoge kwaliteit wijn, wordt brandy genoemd. Daarnaast heeft cognac een unieke productiewijze, heel anders dan andere soorten brandy’s.

De Italiaanse brandy grappa wordt bijvoorbeeld gedistilleerd uit gefermenteerde druivenresten. Het maakt hierbij niet uit welke druivensoort gebruikt wordt. Bij het produceren van cognac mag er daarentegen alleen van bepaalde druivensoorten gebruik worden gemaakt.

Veelgestelde vragen

Wat is brandy precies?

Brandy is een verzamelnaam voor gedistilleerde (mout)wijnen. Het is een alcoholische drank die oorspronkelijk werd gedistilleerd om wijn langer te kunnen bewaren.

Hoe is brandy ontstaan?

Brandy vindt zijn oorsprong in de behoefte om wijn langer te bewaren. Door de jaren heen heeft het zich verspreid over verschillende regio's, waarbij elk hun eigen unieke productiemethoden en smaakprofielen ontwikkelde.

Wat zijn enkele specifieke soorten brandy?

Enkele specifieke soorten brandy zijn cognac, armagnac en calvados. Elk van deze brandy's is sterk verbonden met zijn regio van herkomst en heeft zijn eigen unieke productieproces en smaakprofiel.

Wat maakt cognac anders dan andere brandy's?

Cognac heeft strikte regels die de productie ervan bepalen. Het is sterk verbonden met zijn regio van herkomst en heeft een uniek productieproces en smaakprofiel in vergelijking met andere brandy's.