Smaakprofielen van whisky

De smaakprofielen van whisky

We onderscheiden de profielen in toegankelijke en complexe smaken

Whisky wordt al honderden jaren gemaakt. Door de eeuwen heen zijn er talloze varianten en combinaties van smaken ontstaan. Topdrinks neemt je mee in de bekendste smaakprofielen van whisky. We onderscheiden de profielen in toegankelijke en complexe smaken. Per smaakprofiel adviseren wij een aantal interessante whisky’s. Een gemakkelijke manier om de juiste whisky voor jouw behoeften te vinden.

Toegankelijke whisky's

Beginnende whisky drinkers zullen toegankelijke whisky’s waarderen. Hier vallen whisky’s onder die tonen bevatten van fruitige en/of zoete smaken. Er zijn verschillende redenen waarom dit tot stand is gekomen. Uitgangspunt is om naar single malt of bourbon distillaten te kijken. Deze zijn een stuk minder scherp van smaak. De zachte afdronk zorgt ervoor dat het ‘branderige’ gevoel milder aanwezig is. De milde smaak van een whisky komt tot stand door gebruikte grondstoffen en de distillatiemethode. Een scotch uit Speyside is over het algemeen een stuk zachter door het gebrek aan turf in de regio. Daarnaast geeft het vat waarin whisky wordt gerijpt ook smaak af. Bij bourbon is maïs een veelvoorkomende grondstof. Zo’n 51% van het gebruikte mout bestaat uit maïs. Dit merk je meteen bij het ruiken van bijvoorbeeld een Woodford Reserve. Maïs zorgt namelijk voor een zoete geur en smaak.

Zoet en smaakvol

Bourbon is een uitstekende whiskey om mee te beginnen. Bourbon wordt uitsluitend in de Verenigde Staten gemaakt en is dus beduidend anders dan Schotse whisky. Door het gebruik van maïs vormt het een zoete basis. Elk bourbon distillaat moet rijpen op nieuwe eikenhouten vaten. Bij wet zijn Amerikaanse whiskeymakers verplicht om verkoolde eikenhoutenvaten te gebruiken. Tijdens het verkolen van het vat, karameliseren de suikers van het eikenhout. Dit zorgt voor een extra zoete smaak in de bourbon. Maker’s Mark is een voorbeeld van een betaalbare en toch smaakvolle bourbon. Andere goede voorbeelden zijn Woodford Reserve of Gentleman Jack. Glenfarclas is één van de laatste Schotse distilleerderijen die nog onafhankelijk van een moederbedrijf zijn. Het is een echt familiebedrijf. Alleen dat maakt deze whisky al speciaal. De eigenzinnigheid proef je terug in deze single malt. Doordat het 21 jaar is gerijpt is de smaak ontzettend soepel, zacht en zoet.

Gedroogd fruit en noten

Als echte Speyside whiskymaker, is het niet verassend dat Glenfarclas 17 years tonen van gedroogd fruit en noten bevat. De regio staat bekend om het gebruik van vers bronwater en sherry gelagerde rijpingsvaten. Glenfarclas vraagt een uitstekende prijs voor een whisky van 17 jaar. In de distilleerderij van Edradour wordt alles nog handmatig gedaan. Dit houdt de productie laag en de ambachtelijkheid hoog. Deze Highland whisky bevat zonder twijfel de smaak van fruit gebak en geroosterde amandelen.

Met hints van wijn

Met de juiste cask finish, krijgt een whisky een nasmaak van wijn. Cask finish betekent dat de whisky op wijnvaten heeft gelegen. Meestal worden hiervoor port of sherry vaten gebruikt. Dit komt door de uitgesproken zoete smaak die deze wijnen hebben. Talisker Port Ruighe is een goed voorbeeld van een whisky met hints van wijn. Deze whisky is gerijpt op eikenhouten vaten en op port vaten. Dit geeft deze complexe whisky een fruitige en zoete nasmaak. Je proeft ook hints van chocolade. Erg prettig in combinatie met een vleesgerecht. Arran Shery Cask laat zien wat sherry vaten met een whisky kunnen doen. Net als Talisker is de Arran een eilandwhisky. Dit geeft de originele variant een ziltige en complexe smaak. Door dit te combineren met de zoetigheid van sherry krijg je een mooie balans van smaken.

Complexere whisky's

Als beginner is het verstandig om niet meteen aan complexere whisky’s te denken. Met smaaktonen van rokerigheid en kruiden worden je zintuigen geprikkeld. Het klinkt in eerste instantie minder aantrekkelijk, maar liefhebbers zweren erbij.

Maritiem

Voor de ultieme whisky-ervaring moet je aan de west kust van Schotland zijn. Daar liggen een reeks eilanden blootgesteld aan de elementen. Islay is één van deze eilanden. Op Islay liggen verscheidene moerassen vol met turf. De lokale distilleerderijen, waaronder Caol Ila, maken hier dankbaar gebruik van. De Caol Ila 12 years is een bom van rokerige geuren en smaken. Net zoals de Caol Ila zit de Lagavulin 16 years vol met krachtige smaken. Denk aan turf en kruiden. Het bevat misschien wel één van de meest rokerige aroma’s van alle Islay whisky’s.

Turf gerookt

Rijk en vol van smaak. Dat is hoe turf gerookte whisky’s te boek staan. Hoewel ze erg op de maritieme whisky’s van Islay lijken, zijn niet alle eiland whisky’s hetzelfde. Denk aan de Ardbeg An OA, deze is gerijpt op bourbon en sherry vaten. Vol van karakter met de onmiskenbare rokerige geur. Big Peat is een combinatie van Islay whisky’s. Denk aan Caol Ila, Bowmore of Ardbeg. Je kan dus dezelfde rokerige geuren en smaken verwachten als bij de bekende merken, alleen dan met een voller karakter. Dit is een geschikte manier om aan rokerige whisky’s te beginnen.

Tonen van kruiden

Met een Four Roses Small Batch haal je een uitstekende bourbon voor een scherpe prijs in huis. Het is een verbeterde variant van de standaard Four Roses, dat met veel aandacht wordt geproduceerd. Deze bourbon bevat smaaktonen van winterse kruiden en geroosterd hout. Veel bierbrouwerijen experimenten met het rijpen van brouwsel op whisky vaten. Glenfiddich doet het net andersom. Zij rijpen hun whisky op IPA vaten. Het zorgt voor een interessante samenkomst van smaken. Er gaan geluiden op dat dit niet een echte single malt whisky is. Om het goed te maken, bieden we de Glenfiddich 21 years als alternatief aan. Deze heerlijke whisky heeft een aantal maanden op Caraïbische rumvaten gelegen. De volle en kruidige smaak is onmiskenbaar.

Bekijk ons aanbod van whisky

Ben je geïnspireerd? Topdrinks beschikt over een uitgebreid assortiment whisky's. Hier een greep van gerelateerde producten.