De smaakprofielen van rum

De smaakprofielen van rum

Rum is meer dan alleen een ingrediënt in tropische cocktails. In dit artikel duiken we diep in de diverse smaakprofielen van rum, die variëren van licht en fruitig tot diep en complex. Voor elke categorie zullen we de unieke kenmerken van het smaakprofiel verkennen en een bijzonder product uitlichten dat de essentie van die stijl belichaamt. Of je nu een rumkenner bent of nieuw bent in deze intrigerende wereld, bereid je voor op een smaakvolle reis die je zintuigen zal prikkelen en je perceptie van rum voorgoed zal veranderen.

Waar ligt de oorsprong van rum

De origine van rum ligt in Brazilië. Spaanse en Portugese kolonisten plantten namelijk suikerriet in dit land: het hoofdingrediënten van rum. Na de kolonisatie verspreidde de kunst van het maken van rum zich naar andere Caraïbische landen zoals Puerto Rico, Jamaica en Cuba, waar de bekende Havana Club en Bacardi rum vandaan komen.

Waar wordt rum van gemaakt?

De basis van rum is elasse uit suikerriet of het sap van suikerriet. De kwaliteit van deze melasse heeft een sterke invloed op de kwaliteit van de rum. Door gist en water aan de melasse toe te voegen, deze te laten fermenteren en vervolgens te distilleren krijg je rum.

Rum wordt minstens een jaar in een houten of ijzeren vat gerijpt. Rijping in een houten vat geeft rum zijn karakteristieke bruine kleur. Een alternatieve wijze om rum consistent te laten rijpen is via de Solera methode. Wanneer rum in een ijzeren vat rijpt, zal deze kleurloos blijven.