De smaakprofielen van rum
Rum is meer dan alleen een ingrediënt in tropische cocktails. In dit artikel duiken we diep in de diverse smaakprofielen van rum, die variëren van licht en fruitig tot diep en complex. Voor elke categorie zullen we de unieke kenmerken van het smaakprofiel verkennen en een bijzonder product uitlichten dat de essentie van die stijl belichaamt. Of je nu een rumkenner bent of nieuw bent in deze intrigerende wereld, bereid je voor op een smaakvolle reis die je zintuigen zal prikkelen en je perceptie van rum voorgoed zal veranderen.
Inhoudsopgave
Witte rum
Er zijn verschillende soorten rum die allemaal hun eigen, unieke kleuren en smaakprofielen hebben. Witte rum heeft over het algemeen een licht zoete smaak. Een voorbeeld van een heldere, witte rum is de populaire Havana Club Anejo 3 Años. Deze rum wordt in Nederland vaak gebruikt voor het maken van hoge kwaliteit cocktails of mixdrankjes. Het smaakprofiel van deze rum is zoet met tonen van vanille, fruitige tonen van citrus zoals citroen en een kruidige toon van specerijen.
Bruine rum
Bruine rum krijgt zijn kleur van de rijping in eikenhouten vaten. Deze rum heeft vaak een kruidiger smaakprofiel dan witte rum. Een voorbeeld van een bruine rum is de Motörhead Premium Dark Rum uit de Dominicaanse Republiek. Deze premium rum wordt gerijpt in vaten waar eerst bourbon in is gerijpt. Het smaakprofiel van deze bruine rum bevat o.a. tonen van chocolade, vanille, eikenhout en noten. De afdronk is kruidig en licht zoet.
Flavoured rum
Flavoured rum is rum waaraan een extra aroma is toegevoegd. Dit kan van alles zijn: van fruitaroma’s zoals mango, ananas, kokos, etc. tot aan aroma’s van koffie, chocolade en kruiden.
Een bekende flavoured rum is de klassieke Malibu drank. Deze rum is op smaak gebracht met de zoete, tropische smaak van kokosnoot. Malibu wordt vaak gebruikt voor het maken van de Piña Colada-cocktail.
Ook het merk Bacardi heeft vele soorten flavoured rum. Zo heeft Bacardi bijvoorbeeld rum in de smaken limoen, sinaasappel, framboos, groene appel, kokosnoot, etc in het assortiment. Deze dranken hebben een zoete smaak en worden vaak verwerkt in cocktails.
Spiced rum
Een spiced rum is een gouden rum waar kruiden aan zijn toegevoegd. De Captain Morgan Spiced Rum is een bekende rum van de Maagdeneilanden en is geïnspireerd op de smaken van Jamaica en Puerto Rico.
Het smaakprofiel van deze zachte rum bestaat uit tonen van o.a. vanille en specerijen. Deze rum wordt veel gebruikt voor het maken van de klassieke cocktails Long Island Iced Tea en Dark 'n Stormy.
Cachaça
Cachaça is de Braziliaanse versie van rum. Deze drank wordt niet van suikerrietmelasse gemaakt, maar van versgeperst suikerrietsap. Hierdoor smaakt de cachaça meer naar suikerriet dan gewone rum.
Een voorbeeld is de Cachaça 51 Pirassununga. Deze drank heeft een zoet smaakprofiel van suikerriet met hints van citrusvruchten. Cachaça wordt vaak gebruikt voor het maken van de cocktail Caipirinha..
Gold rum
Gold rum krijgt zijn naam van de gouden kleur van deze drank. De kleur zit namelijk tussen de bruine en de witte rum in en lijkt daarom op goud. De smaak van gouden rum is vaak lichter dan die van de bruine rum.
Bacardi Carta Oro is een hoge kwaliteit gouden rum. Deze rum is zeer populair vanwege zijn smaakprofiel met tonen van vanille, karamel, geroosterde amandelen en banaan. Daarnaast heeft deze gouden rum nog een iets fruitig smaakprofiel van sinaasappelschil.
Waar ligt de oorsprong van rum
De origine van rum ligt in Brazilië. Spaanse en Portugese kolonisten plantten namelijk suikerriet in dit land: het hoofdingrediënten van rum. Na de kolonisatie verspreidde de kunst van het maken van rum zich naar andere Caraïbische landen zoals Puerto Rico, Jamaica en Cuba, waar de bekende Havana Club en Bacardi rum vandaan komen.
Waar wordt rum van gemaakt?
De basis van rum is elasse uit suikerriet of het sap van suikerriet. De kwaliteit van deze melasse heeft een sterke invloed op de kwaliteit van de rum. Door gist en water aan de melasse toe te voegen, deze te laten fermenteren en vervolgens te distilleren krijg je rum.
Rum wordt minstens een jaar in een houten of ijzeren vat gerijpt. Rijping in een houten vat geeft rum zijn karakteristieke bruine kleur. Een alternatieve wijze om rum consistent te laten rijpen is via de Solera methode. Wanneer rum in een ijzeren vat rijpt, zal deze kleurloos blijven.