Verschillende rum eilanden en hun kenmerkende smaakprofiel

Verschillende rum eilanden en hun kenmerkende smaakprofiel

Rum werd oorspronkelijk in Brazilië gemaakt, nadat de Portugezen suikerriet in dit land plantten. De Brazilianen begonnen een rum te produceren, die ze cachaça noemden. Hedendaags wordt rum voornamelijk in het Caraïbisch gebied geproduceerd. Door de grote verscheidenheid aan culturen in dit gebied, is er ook een groot verschil in productiemethoden. Dit resulteert in een kenmerkende smaak per rum producerend eiland.

Er zijn uiteenlopende redenen voor dit verschil. Één van de meest logische redenen is het koloniale verleden. Door de eeuwen heen zijn er op de eilanden nieuwe staten gesticht door verschillende Europese landen. Voornamelijk het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje en een klein aandeel door Nederland. Elke eiland heeft een andere geschiedenis en uiteindelijk ook een andere blik op de productie van rum.

Puerto Rico

Het unieke productieproces zorgt voor een uitgesproken smaakprofiel met o.a. tonen van leer, vanille, gebrande noten en gedroogd fruit. Ook karamel, koffie, zwarte en rode peper kan worden geproefd in langgerijpte Puerto Ricaanse rum. Daarnaast kunnen in een aantal rums ook tonen van citrus worden gevonden.

Barbados

In Barbados wordt er veel gebruikgemaakt van houten vaten voor het rijpen van de rum, waar eerder andere dranken in gerijpt zijn. De vaten waar eerst bourbon in werd gerijpt, worden verkoold, waardoor de rum zijn rijke en complexe smaak krijgt. Het smaakprofiel van de rum van Barbados bevat meestal vanille, karamel en chocolade met fruitige tonen van tropisch fruit zoals mango, kokos en banaan. Ook kunnen er door het hout tonen van rozijnen, kaneel en nootmuskaat gevonden worden.

Jamaica

In Jamaica wordt sterke en kruidige rum geproduceerd, waaronder de bekende Black Jamaican Rum. Deze zeer donkere rum heeft uitgesproken tonen van koffie, chocolade en tabak, waar het sterk om geprezen wordt. Daarnaast proef je pruimen, kersen en dadels. Ook bevat het smaakprofiel van deze rum vaak rode vruchten, zoals aardbei en framboos. Jamaicaanse rum wordt gerijpt in houten vaten die ook wel puncheon genoemd worden. De rum wordt gedistilleerd in ketels die al in de 17e eeuw gebruikt worden. Jamaicaanse rum is zoet op een natuurlijke manier, want er mag tijdens de productie geen suiker worden toegevoegd.

Cuba

In Cuba wordt er voor het rijpen van de rum veel gebruikgemaakt van natuurlijke houten vaten, die voor een goed gebalanceerd smaakprofiel zorgen. Cuba heeft zoveel suikerriet dat de rum volledig van Cubaans suikerriet wordt gemaakt. Cubaanse rum wordt volgens traditie gemaakt en moet daarom minstens twee keer worden gerijpt. Tijdens de tweede rijping, wordt er suikerriet alcohol toegevoegd. Sommige rums worden daarna gemengd en nogmaals gerijpt, maar dit is optioneel. Het smaakprofiel dat je in Cubaanse rums kunt ontdekken, bevat vaak bruine suiker, gedroogde tropische vruchten en verschillende kruiden, zoals nootmuskaat.

Venezuela

Niet per se een eiland, maar wel een kenmerkend land als het om rum productie gaat. Venezuela heeft naam gemaakt als producent van een aantal zeer hoogwaardige merken rum. Het suikerriet uit Venezuela is van de allerhoogste kwaliteit en dat proef je zeker in de rum terug. Rum in Venezuela wordt minimaal 2 jaar gerijpt, wat zorgt voor complexe smaken en een zachte en aangename textuur. De rum heeft vaak zoete tonen van vanille, karamel en chocolade en fruitige tonen van bessen, rood fruit en citrusvruchten.

Wat is rum en hoe wordt het gemaakt?

Rum is een sterke drank dat op verschillende manieren kan worden gemaakt. Deze drank wordt gemaakt van vers suikerrietsap, maar de meeste rum wordt gemaakt van melasse uit suikerriet. De melasse wordt gemengd met water en gefermenteerd, waarna er gist wordt toegevoegd. Nadat er alcohol is ontstaan wordt de drank gedistilleerd en gefilterd. Witte rum wordt vervolgens in metalen vaten gerijpt, die geen invloed hebben op de smaak of kleur. Wanneer de rum in houten vaten wordt gerijpt, krijgt het echter een donkere of gouden kleur en kun je in de smaakprofielen een zekere rokerige en zoete smaak proeven. De smaakprofielen van de verschillende rums worden gevormd door het soort hout waar het op gerijpt wordt, de manier waarop dit hout gebrand is, naast een aantal andere factoren.