Scroppino recept

Recept voor Scroppino

Proost op de perfectie! De Scroppino is een verfrissende cocktail die niet alleen smaakt naar de zomer, maar ook nog eens een interessante geschiedenis heeft. Of je nu op zoek bent naar een nieuw recept voor een feestje of gewoon zin hebt in iets speciaals, de Scroppino is de perfecte keuze.

Ingrediënten

Om zelf een heerlijke Scroppino te maken moet je een aantal ingrediënten in huis halen. Limoncello vormt de basis van deze cocktail. Je kan kiezen voor een fruitige limoncello, zoals Villa Massa of Isolabella.

  • 60 ml limoncello
  • 60 ml prosecco (optioneel)
  • Vanille of citroenijs
  • 30 ml versgeperste citroensap

Bereidingswijze

Heb je alle ingrediënten in huis? Dan kan je beginnen met mixen! Met de volgende vijf stappen kom je tot een Scroppino:

  1. Maak eerst de limoncello koud door deze in de koelkast te zetten
  2. Neem een cocktailshaker en doe hierin 60 ml vanille of citroenijs, 30 ml versgeperste citroensap en 60 ml limoncello
  3. Shake de ingrediënten goed door elkaar totdat ze goed gemengd zijn en koel zijn
  4. Giet de inhoud van de shaker in een Martiniglas

Serveer direct en geniet van uw Scroppino!

In welk glas serveer je een Scroppino?

Een Scroppino wordt het beste geserveerd in een Martiniglas. Dit is een langwerpig glas met een smalle voet en een brede rand. De lange steel accentueert de elegantie van deze cocktail. Een Scroppino kan ook geserveerd worden in een wijnglas, omdat het een lichtere cocktail is.

Waar smaakt een Scroppino naar?

Een Scroppino is een Italiaanse cocktail die gemaakt wordt van limocello, ijs en een wellicht scheutje prosecco. De smaak is zoet, fris en citroenachtig vanwege de limoncello. Soms wordt er ook een scheutje sinaasappellikeur of een andere likeur toegevoegd voor extra smaak. Het is een verfrissende cocktail die vaak wordt geserveerd als aperitief.

Alternatieve variaties van de Scroppino

Je kan de originele Scroppino als een verwennerij beschrijven. Op zoek naar een twist op de Scroppino? Er zijn veel verschillende variaties van de Scroppino die je kunt proberen. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Scroppino met prosecco. Voeg een scheutje prosecco toe voor een bubbelig effect
  • Scroppino met aardbei. Voeg aardbeienpuree toe voor een zoete en fruitige aardbei smaak
  • Scroppino met basilicum. Voeg een paar basilicum blaadjes toe voor een frisse twist
  • Scroppino met meloen. Voeg meloenpuree toe voor een zoete smaak
  • Scroppino met koffie. Voeg een scheutje espresso of koffielikeur toe voor een koffie smaak
  • Scroppino met mango. Voeg mango puree toe voor een zoete smaak

Voor welke gelegenheid is een Scroppino geschikt?

Italiaanse zomer in een glas. Het is een verfrissende cocktail met een zoete smaak en een vleugje citrus. Hierdoor is het een ideale optie is voor een warme zomerdag of als aperitief voor een maaltijd.

In het algemeen is de Scroppino een veelzijdige cocktail die geschikt is voor veel gelegenheden, van een casual borrel tot een formele gelegenheid. Het is een geweldige cocktail om te serveren tijdens een barbecue, tuinfeest of een feestje aan het zwembad.

Het verhaal achter de Scroppino

De oorsprong van de Scroppino is niet precies bekend, maar het schijnt dat het ontstaan is in de jaren '60 in de Italiaanse stad Venetië. Hier besloot de eigenaar om wodka toe te voegen aan de ijscoupes die hij verkocht om zijn klanten op een warmere manier te laten genieten van zijn ijs.

Andere verhalen suggereren dat de Scroppino zou zijn ontstaan in de stad Treviso, in de buurt van Venetië, waar het werd gemaakt met wodka, limoncello en ijs. Hoe dan ook, de cocktail werd snel populair in de regio Veneto en verspreidde zich vervolgens naar de rest van Italië en ver daarbuiten.