Martini recept

Recept voor Martini

Proost op de klassieker onder de cocktails! De Martini, zo iconisch dat het zelfs een glas naar zich vernoemd heeft gekregen. Er valt veel over deze cocktail te vertellen. Van de oorsprong van de naam tot de juiste manier van bereiden, in dit artikel onthullen we alles over deze elegante cocktail.

Ingrediënten

De ingrediënten voor een klassieke Martini zijn:

  • 60 ml gin
  • 15 ml droge witte vermout

Optioneel kun je ook een druppel of twee van een bitter zoals Angostura toevoegen.

Bereidingswijze

Het bereiden van een Martini is eenvoudig. Het is belangrijk dat je een cocktailshaker hebt en een geschikt glas om het in te serveren. Met de volgende vier stappen maak je de Martini:

  1. Vul een cocktailshaker met ijsklontjes
  2. Voeg de gin en de droge witte vermouth toe
  3. Schud de shaker stevig voor ongeveer 15 seconden
  4. Giet de inhoud van de shaker via een zeef in een Martini-glas

Je Martini is gereed om te serveren. Garneer eventueel met een olijf of citroenschil. Proost!

In welk glas serveer je een Martini?

Een Martini wordt gewoonlijk in een speciaal Martini-glas geserveerd. Dit glas accentueert de elegantie van deze cocktail.

Met een Martini-glas houd je de Martini-cocktail op de juiste temperatuur. Dat komt door de dunne steel. Daar kan je het glas aan vasthouden, zonder de drank op te warmen.

Waar smaakt een Martini naar?

Een Martini cocktail heeft een complexe en verfijnde smaak die voornamelijk droog en kruidig is. De primaire smaak komt van gin, die bloemige, kruidige en soms citrusachtige tonen heeft, afhankelijk van de gebruikte ginsoort. Vermout, een versterkte wijn die kruiden en specerijen bevat, voegt een subtiele zoetheid en kruidigheid toe die de gin complementeren. 

Variaties op de Martini

Er zijn veel variaties van de klassieke Martini. Deze zijn door de jaren heen ontstaan door het ontwikkelingen rondom de gin en vermouth. Er valt tegenwoordig veel te experimenteren met verschillende smaken. Hier zijn enkele populaire alternatieven:

  • Vodka Martini. Gebruik wodka in plaats van gin. Wodka zorgt voor een mildere smaak
  • Dirty Martini. Dit is een klassieke Martini met een scheutje olijfolie voor een vollere smaak
  • Appletini. Dit is een Martini gemaakt met appelcider, appelbrandewijn en gin. De vermouth valt dus weg
  • Chocolate Martini. een Martini gemaakt met chocolade likeur, wodka en eventueel een scheutje vanille extract
  • Espresso Martini. Dit is een Martini gemaakt met verse espresso, koffielikeur en wodka
  • Pornstar Martini. Een exotische Martini gemaakt met wodka, Passoã Passion Drink, limoensap en een gedroogde passievrucht

Het verhaal achter de Martini

Het is onduidelijk waar de Martini precies is ontstaan. Er gaan meerdere theorieën rond. Één van de meest voorkomende verhalen is dat de Martini afgeleid is van een oudere cocktail genaamd de Martinez. Deze cocktail was populair in de 19e eeuw en bestond uit gin, vermout, maraschino-likeur en een druppeltje curaçao.

Een derde theorie is dat de Martini zijn oorsprong heeft in de late 19e eeuw in de stad Martini, Italië. Het recept zou zijn ontstaan in een bar genaamd "Martini e Rossi", waar de eigenaar een drankje serveerde dat bestond uit gin, vermout en een druppeltje maraschino.

Ongeacht de precieze oorsprong, de Martini is in de loop van de tijd een van de meest populaire cocktails geworden en is nog steeds een van de meest gewilde drankjes in bars en restaurants over de hele wereld.