Margarita recept

Recept voor Margarita

Een Margarita is een populaire cocktail die vaak geassocieerd wordt met Mexico en fijne zomeravonden. Of je nu op zoek bent naar een verfrissend drankje voor bij de barbecue of gewoon zin hebt in iets nieuws, de Margarita is altijd een goede keuze.

Ingrediënten

Voor een traditionele Margarita zijn de volgende ingrediënten nodig:

  • 60 ml tequila
  • 30 ml Cointreau (of andere sinaasappel likeur)
  • 30 ml versgeperst limoensap

Bereidingswijze

Hier is een stap-voor-stap recept voor hoe je een Margarita kunt maken:

  1. Maak de rand van een margaritaglas nat met een limoenschijfje en druk het in een bord met zout, zodat het randje van het glas bedekt is met zout.
  2. Voeg in een cocktailshaker 60 ml tequila, 30 ml Cointreau en 30 ml versgeperst limoensap samen
  3. Voeg ijs toe aan de cocktailshaker en schud het mengsel gedurende ongeveer 10-15 seconden totdat de buitenkant van de shaker koud aanvoelt.
  4. Giet het mengsel door een zeef in het glas.
  5. Garneer met een limoenschijfje en serveer meteen.

In welk glas serveer je een Margarita?

Een Margarita wordt meestal geserveerd in een speciaal glas genaamd een Coupeglass of een margaritaglas.

Dit is een uniek cocktailglas met een brede rand en een smalle basis. Het glas is ongeveer 10-12 cm hoog en heeft een capaciteit van ongeveer 350-450 ml. Het gebruik van een margaritaglas is onmiskenbaar verbonden met deze klassieke cocktail.

Waar smaakt een Margarita naar?

Een Margarita heeft een balans van zoete, zure en prikkelende smaken. Het hoofdingrediënt, tequila, geeft een subtiele kruidige smaak die wordt geaccentueerd door Cointreau, een sinaasappel likeur, die een zoetige smaak toevoegt.

De limoensap zorgt voor de zure smaak en geeft de cocktail een fruitige en citrusachtige smaak. Het zout op de rand van het glas helpt de smaken samen te brengen en accentueert de citrusachtige smaken van de limoensap.

Alternatieve variaties van de Margarita

Er zijn veel lekkere alternatieve variaties van de Margarita, zoals de:

  • Strawberry Margarita: gemaakt met het sap van aardbeien in plaats van limoen
  • Mango Margarita: gemaakt met mangosap in plaats van limoen
  • Peach Margarita: gemaakt met perziksap in plaats van limoen
  • Jalapeno Margarita: het traditionele recept, verrijkt met een pittige Mexicaanse peper
  • Blackberry Margarita: gemaakt met bramen voor een intense smaak

Je kan ook varieren met de soort tequila die je gebruikt, zoals een blanco tequila, reposado of anejo, of door het toevoegen van een andere likeur zoals Grand Marnier in plaats van Cointreau.

Voor welke gelegenheid is een Margarita geschikt?

Een Margarita is een veelzijdige cocktail die perfect is voor veel verschillende gelegenheden. Hier zijn enkele van de meest populaire momenten om een Margarita te serveren:

  • Feestjes: Een Margarita is een populaire keuze voor feesten omdat het een lekker en verfrissend drankje is dat gemakkelijk te maken is in grote hoeveelheden
  • Barbecues: De Margarita is een perfecte aanvulling op een barbecue. De fruitige smaak past bij de zomerse setting van een BBQ
  • Strandfeesten: Een Margarita is een populaire keuze voor een dagje uit aan het strand omdat het een verfrissend drankje is dat goed past bij een relaxte sfeer
  • Cinco de Mayo: Deze Mexicaanse feestdag wordt vaak gevierd met Margarita's, omdat deze cocktail vaak geassocieerd wordt met Mexico
  • Taco-nacht: een Margarita is een perfecte drankje bij een taco-nacht, de zure smaak van de Margarita combineert goed met de smaken van de taco's

Het verhaal achter de Margarita

De oorsprong van de Margarita is omstreden, maar een van de meest aanvaarde verhalen is dat de cocktail ontstaan is in de jaren 40 in Acapulco, Mexico. Volgens dit verhaal, werd de Margarita cocktail gemaakt door een barman genaamd Carlos "Danny" Herrera in zijn bar Rancho La Gloria.

Herrera zou de cocktail hebben gemaakt voor zijn klanten, waaronder een danseres genaamd Marjorie King. Zij bleek allergisch te zijn voor alle alcoholische dranken, behalve tequila. De Margarita zou zijn ontstaan als een aangepaste versie van de Daiquiri. Deze cocktail was destijds al ontzettend populair in de Verenigde Staten.

Door de rum te vervangen met tequila, werd de basis gelegd voor de Margarita. Kwa kleur, hebben de Margarita en de Daiquiri veel met elkaar gemeen. Het verhaal zou dus wel eens kunnen kloppen.