Je eigen gin maken: zo werkt het

Ben je op zoek naar een uniek drankcadeau voor je vrienden, familie of partner of wil je graag iets origineels serveren tijdens een barbecue of diner? Dan is een zelf op smaak gebrachte fles gin een goed idee!

Het maken van gin is super simpel, je kan een fles pure alcohol gebruiken of zuivere wodka. Wanneer je voor een fles ethanol kiest, moet je wel rekening houden dat dit verwaterd moet worden met zuiver water. Lees in dit artikel hoe je je eigen gin maakt met behulp van een fles wodka of een fles pure alcohol

Hoe krijgt gin zijn smaak?

Wodka wordt net als gin gewonnen uit graan. Het enige verschil is dat er aan gin vaak botanicals, zoals kruiden, bloemen en specerijen of fruit aan de drank zijn toegevoegd. Dit kan op verschillende manieren gebeuren.

 • Distilleren: tijdens de distillatie worden de alcohol en botanicals in een distilleerketel gedaan. De alcohol wordt verhit waardoor de smaken van de botanicals vrijkomen. Door dit mengsel te verhitten, verdampt de alcohol en stijgt dit op. Deze alcohol bevat de smaken van de botanicals. De damp wordt in een andere ketel opgevangen en gekoeld, waardoor het weer vloeibaar wordt. Het resultaat is gin.
 • Macereren: is het laten rusten van de botanicals in de basisalcohol. Dit blijft een tijdje weken en wordt daarna gedistilleerd.
 • Percoleren: bij het percoleren wordt er een mandje met ingrediënten in de distillatieketel gehangen. Hier worden water en alcohol doorheen geleid die vervolgens de aroma’s van de verse gin ingrediënten opnemen. Dit is een constant proces dat meerdere malen kan worden uitgevoerd. 

Hoe maak je gepersonaliseerde gin?

Om zelf gin te maken, heb je een aantal ingrediënten nodig. Voor één liter gin neem je het volgende.

 • 1 fles Navimer (dit moet later wel verdunt worden met circa 1.4 liter zuiver water) of 1 fles zuivere wodka zoals Esbjaerg
 • 1 flinke eetlepel jeneverbessen

Om de basis te maken kneus je de jeneverbessen en doe je deze in een gesteriliseerde weckfles. Vervolgens kun je hieraan je favoriete ingrediënten toevoegen. Hieronder volgen enkele suggesties van veel voorkomende ingrediënten in gin

 • 1 stuk steranijs
 • 1 schijfje sinaasappel of grapefruit
 • 1 kaneelstokje
 • 1 tl kamille
 • 1 tl gedroogde bloemblaadjes zoals roos of hibiscus
 • 1 tl korianderzaad
 • 2 kardemompeulen
 • 1 cm verse gember
 • 1 stokje zoethout
 • Fruitschillen zoals citroen of sinaasappel

Je kunt de bovenstaande ingrediënten combineren naar smaak. Houd je bijvoorbeeld van kruidige gin? Gebruik dan veel kruiden en specerijen. Voor fruitige drankjes voeg je fruitschillen toe en voor bloemige drankjes gedroogde bloemblaadjes. Naast deze ingrediënten zijn er nog veel meer botanicals om toe te voegen. In sommige supermarkten kun je kant-en-klare zakjes kruiden voor gin kopen

Nadat je de kruiden hebt toegevoegd laat je ze 24 uur trekken in de alcohol. De volgende dag kun je de gin door een koffiefilter of kaasdoek gieten om de botanicals te verwijderen. Maak de fles schoon met kokend water en doe de gin er weer in. Bewaar de gin op een koele en droge plaats.

Je zelfgemaakte Gin & Tonic maken

Nu je je eigen gin hebt gemaakt, wil je er vast een lekkere Gin & Tonic mee maken. Bij elke soort gin past weer een specifieke smaak tonic. Heb je veel bloemen, kruiden of specerijen in je gin gebruikt? Neem dan een neutrale tonic. Voor een zoete of bloemige gin kun je het beste een fruitige of bloemige tonic nemen. Heb je citrusvruchten toegevoegd? Ook hiervoor kun je het beste een neutrale tonic gebruiken.

Neutrale tonics zijn o.a. Double Dutch Indian tonic, Fever-Tree Indian tonic water, Loopuyt tonic en Thomas Henry tonic water. Bloemige gins zijn vaak aangeduid met de term “floral”, zoals de The Duchess Floral tonic of ze hebben een bloemen smaak, zoals lavendel, roos of hibiscus. 

Maak je Gin & Tonic af door het toevoegen van bijpassende garnering, zoals een komkommerlint, schijfje citrusvrucht of een lepeltje jeneverbessen. Proost!

Ontdek andere interessante blog artikelen