Welke invloed heeft water op de smaak van drank

Welke invloed heeft water op de smaak van drank

Alcoholische dranken, van whisky tot wodka, vormen een essentieel onderdeel van de wereldwijde drankcultuur. Maar wat velen niet weten, is de cruciale rol die water speelt in de samenstelling en het smaakprofiel van deze dranken. Hoewel water misschien een eenvoudig ingrediënt lijkt, is het in werkelijkheid een complexe en fundamentele component in het distillatieproces.

Meeste alcoholische dranken bevatten water

Er bestaat een grote kans dat jouw favoriete likeur voor 30% tot 60% uit water bestaat. Een gin met een alcoholpercentage van 40% zal hoogstwaarschijnlijk 60% aan water bevatten. Veel distilleerderijen pochen zelfs over het mineraalrijke bronwater dat ze gebruiken.

Heeft al dit water daadwerkelijk invloed op de uiteindelijke smaak? Het antwoord op deze vraag is zowel ja als nee. De belangrijkste factor voor het gebruikte water is dat het zo puur mogelijk moet zijn.

Meeste distillaten worden met water op de juiste sterkte (lees: alcoholpercentage) gebracht. Het hiervoor gebruikte water is zwaar gezuiverd en gefilterd voordat het in het distillaat wordt vermengd.

Sterke drank bevat doorgaans veel water

Bepaalde distillaten, zoals wodka of gin, moeten met behoorlijk wat water worden vermengd om op drinkbare sterkte te komen. Dat is meestal rond de 40% alcohol. Omdat het distillaat meer dan 90% alcohol vanuit zich zelf bevat, moet er behoorlijk wat water bij om de gewenste 40% alcohol te bereiken.

Het kan dus voorkomen dat de gemiddelde gin of wodka voor meer dan de helft uit toegevoegd water bestaat. Je wilt niet dat het water de karakteristieke kenmerken van het originele distillaat verdrukt. Het water dat in drank wordt verwerkt is dus meerdere sterk gezuiverd en gefilterd.

Dat klinkt logisch, omdat distilleerderijen niet willen dat onzuiver water de smaak negatief beïnvloed. Maar kan het de smaak dan nog wel positief beïnvloeden? Bijkomend nadeel van onzuiver water is dat het de drank visueel kan vertroebelen. Je ziet dan kleine deeltjes dat op stof lijkt door de drank zweven. Dit maakt het een stuk minder aantrekkelijker om op te drinken.

Zuiver water staat ook voor smaakloos water

Het water dat in sterke drank wordt gebruikt wordt meestal gefilterd via en omgekeerde osmose. Dit is een zuiveringstechniek waarmee bacteriën, mineralen en andere onzuiverheden uit water wordt verwijderd.

Al met al laat dit zien dat het water dat in drank wordt verwerkt bijna geen mineralen meer bevat. De bron waar het uit gewonnen wordt heeft dus zo goed als geen invloed op de uiteindelijke drank.

Naast dat distilleerderijen er mee gemoeid zijn om de drank zo zuiver en puur mogelijk te maken, is er ook regelgeving vanuit overheden die dit verplichten. Zij willen uiteraard voorkomen dat drank besmet raakt met onzuiverheden.

Het resultaat is water dat kleurloos, geurloos en smaakloos is. Je zou dus kunnen stellen dat het geen invloed op de uiteindelijke smaak heeft

Toch verkoopt het wel lekker

Drankproducenten verbergen niet dat ze water gebruiken in de drank. Sterker nog: ze gebruiken het maar al te graag als marketingmiddel. Een mooi voorbeeld van dergelijke marketing komt uit Kentucky. Hier wordt veel bourbon gemaakt, mede omdat de bodem veel kalksteen bevat.

Het schijnt dat het grondwater hier veel mineralen uit ontleedt wat in de bourbon verwerkt wordt. Het klopt dat tijdens het fermenteren van het graan er smaak uit het water wordt ontleedt. Na de meerdere distillaties zal hier echter weinig van overblijven. Alle mineralen worden dan letterlijk uit de whiskey gebrandt.

De bourbon zal zijn warme en romige smaak vooral uit het gebruikte eikenhout halen. Iets waar het overigens erg goed in is. Dankzij de houten vaten van hoge kwaliteit.

Veelgestelde vragen

Hoe beïnvloedt water de smaak van alcoholische dranken?

Water speelt een complexe en fundamentele rol in het distillatieproces van alcoholische dranken. Hoewel het als ingrediënt eenvoudig lijkt, is zuiverheid cruciaal. Zuiver water heeft weinig tot geen invloed op de uiteindelijke smaak, omdat het door strenge zuivering en filtering bijna alle mineralen en smaken verliest.

Wat is het belang van de zuiverheid van water in de productie van sterke drank?

De zuiverheid van water is essentieel in de productie van sterke dranken. Onzuiver water kan de smaak negatief beïnvloeden en de drank visueel vertroebelen. Daarom wordt het water meestal gefilterd via omgekeerde osmose om onzuiverheden, inclusief mineralen en bacteriën, te verwijderen. Dit zorgt ervoor dat het water kleurloos, geurloos en smaakloos is, en dus weinig invloed heeft op de smaak van de drank.

Heeft het bronwater dat gebruikt wordt voor het maken van dranken invloed op de uiteindelijke smaak?

Ondanks marketingclaims over het gebruik van mineraalrijk bronwater, heeft de bron van het water weinig invloed op de uiteindelijke smaak van de drank. Dit komt doordat het water sterk gezuiverd en gefilterd wordt, waardoor het bijna geen mineralen meer bevat en dus smaakloos wordt.

Wat beïnvloedt de smaak van gedistilleerde dranken meer dan water?

Voor gedistilleerde dranken, zoals whisky of rum, wordt de smaak meer beïnvloed door het rijpingsproces in houten vaten en de gebruikte grondstoffen. Het hout van de vaten draagt bij aan de warme en romige smaak van de drank. Bij het brouwen van bier heeft water echter meer invloed op de smaak, omdat het minder intensief gezuiverd wordt en dus meer oorspronkelijke mineralen bevat.