Ingrediënten die voorkomen in populaire gins

Botanische ingrediënten die voorkomen in gin

Gin is een zeer veelzijdige drank met veel smaakvariaties. Door de toevoeging van botanische ingrediënten, krijgt gin zijn unieke smaak. Hier een overzicht van welke ingrediënten voorkomen in populaire gins.

Beefeater Gin

Beefeater Gin is de populairste London dry gin op de markt. Beefeater Gin is een premium gin die wordt gedistilleerd in de stad Londen en staat bekend om zijn karakteristieke jeneverbesaroma en verfijnde smaakprofiel.

Bombay Sapphire

Een andere bekende London dry gin is de Bombay Sapphire. Deze gin wordt verkocht in een iconische blauwe fles, dat wereldwijd te vinden is. De Bombay Sapphire is een zeer verfijnde en heldere gin met een lichtpittige afdronk, die nog steeds wordt geproduceerd volgens het originele recept uit 1761.

Tanqueray

Tanqueray Gin werd in 1830 voor het eerst geproduceerd en heeft zichzelf sindsdien bewezen. In korte tijd werd deze gin namelijk één van de bestverkochte gins ter wereld. De groene fles is gemodelleerd naar een cocktailshaker. Deze gin is gebalanceerd en zacht met vooral kruidige smaken. 

Hendrick's Gin

Hendrick’s Gin is zeer uniek, want deze wordt in maar liefst twee verschillende soorten ketels gedistilleerd. Eerst wordt er gebruikgemaakt van een koperen Bennett ketel die stamt uit 1860. Hierin worden de ingrediënten geweekt, waarna er vervolgens gebruik wordt gemaakt van een Carter-Head ketel uit 1948, waarvan er nog maar enkele ter wereld te vinden zijn, voor dampinfusie van de botanicals.

Veelvoorkomende botanicals

Botanicals voegen elk hun eigen unieke smaak en karakter toe aan gin, waardoor er een breed scala aan smaakprofielen ontstaat. Hieronder vind je een overzicht van enkele van de meest gebruikte botanicals die vaak in gin verwerkt worden.

Citrusvruchten

Citrusvruchten vormen een belangrijk element in de wereld van gin. Ze voegen een verfrissende en zure dimensie toe aan de drank. Enkele van de meest gebruikte citrusvruchten in gin zijn citroen, limoen, bergamot en sinaasappel. Deze vruchten geven gin doorgaans een zure en frisse smaak die perfect samengaat met andere botanicals.

Zaden en wortelen

Naast citrusvruchten zijn zaden en wortelen een essentieel onderdeel van veel gins. Ze dragen bij aan een diepere en meer aardse smaak. Enkele voorbeelden van zaden en wortelen die vaak gebruikt worden in gin zijn korianderzaad, kardemom, engelswortel en liswortel. Deze botanicals voegen doorgaans een aardse en pittige dimensie toe aan de smaak van gin.

Kruiden en bloemen

Kruiden en bloemen woorden ook vaak toegevoegd aan gin om een complex en uitnodigend smaakprofiel te creëren. Rozemarijn, lavendel en kamille zijn voorbeelden van kruiden die regelmatig worden gebruikt.

Deze botanicals geven gin normaal gesproken een kruidige en bloemige smaak die de gin een verfijnde en aantrekkelijke smaakbeleving geeft.

Het ontstaan van gin

Gin stamt af van de Nederlandse jenever. In de eerste instantie werd jenever als medicijn gebruikt tegen maagklachten en andere kwaaltjes in de 17e eeuw. Engelse soldaten ontdekten het drankje en namen het mee terug naar Engeland. Daar werd jenever ontwikkeld tot gin. Er is echter een groot verschil tussen gin en jenever. Jenever wordt namelijk geproduceerd door het distilleren van drie soorten graan, waarbij gin van slechts één soort graan wordt gemaakt.

Veelgestelde vragen

Welke botanische ingrediënten zijn te vinden in Beefeater Gin?

Beefeater Gin bevat negen verschillende botanicals, waaronder jeneverbes, engelwortel, engelwortelzaad, korianderzaad, zoethout, amandelen, lisswortel, Sevilla-sinaasappels en citroenschil.

Wat zijn de ingrediënten in Bombay Sapphire Gin?

Bombay Sapphire Gin bevat tien unieke en exotische ingrediënten, waaronder amandel, citroenschil, zoethout, lisswortel, engelwortel, Chinees kaneel, staartpeper, Sevilla-sinaasappels, paradijskorrels en jeneverbessen.

Welke ingrediënten bepalen de smaak van Tanqueray Gin?

De smaak van Tanqueray Gin wordt bepaald door vier ingrediënten: jeneverbessen, zoethout, koriander en engelwortel.

Welke bijzonderheid heeft Hendrick's Gin in de distillatie?

Hendrick's Gin wordt gedistilleerd in twee verschillende soorten ketels, eerst in een koperen Bennett ketel en vervolgens in een Carter-Head ketel voor dampinfusie van botanicals.