Hoe wordt wodka gemaakt?

Hoe wordt wodka gemaakt?

Wodka is in principe niet meer dan een distillaat uit een suiker- of zetmeelhoudende grondstof. Hierbij zijn de meeste gebruikte soorten tarwe, aardappels of druiven. Ook zijn er wodka’s die gemaakt zijn van suikerbiet, rijst of zelfs sojabonen. De combinatie van deze ingrediënten zorgt doorgaans voor een sterke drank, zonder geur en een erg pure smaak.

Hoe wordt wodka gemaakt?

Wodka wordt voornamelijk gemaakt van graan, zoals tarwe, rogge en gerst, hoewel soms ook aardappels, druiven, of andere suiker- of zetmeelhoudende grondstoffen worden gebruikt.

Wanneer graan wordt gebruikt, wordt het eerst ontkiemd om vergistbare suikers uit het zetmeel te verkrijgen. Deze worden met water gemengd tot een pap die gefermenteerd wordt met gist, waardoor een alcoholische vloeistof van ongeveer 5 tot 10% alcohol ontstaat.

Deze vloeistof wordt vervolgens meerdere keren gedistilleerd tot een alcoholpercentage van maximaal 96%, waarna het wordt gefilterd en verdund met zuiver bronwater. Dit brengt het alcoholpercentage terug naar tussen de 37,5% en 70%.

In tegenstelling tot andere dranksoorten, zoals whisky, heeft wodka geen rijpingsproces en wordt het direct vanuit de distilleerderij in de fles gegoten en naar de winkel gebracht.

Wat voor soorten wodka zijn er?

Er zijn drie hoofdsoorten wodka te onderscheiden: Oost-Europese, Westerse en flavoured wodka. Oost-Europese wodka's staan bekend om hun robuuste smaak, terwijl Westerse wodka's vaak worden geprezen voor hun zachtheid en zuiverheid.

Na de opkomst van het communisme zijn veel Oost-Europese wodka producenten verhuisd naar landen als de Verenigde Staten, Duitsland en Frankrijk, waardoor bekende merken zoals Eristoff, Smirnoff en Puschkin nu uit het Westen komen.

Flavoured wodka's, met een verscheidenheid aan zoete en fruitige smaken, ontstonden als een manier om de harde smaak van vroegere wodka's te verzachten door kruiden en andere smaakstoffen toe te voegen.

Hoe drink je wodka?

Wodka is een veelzijdige drank die op veel manier geconsumeerd kan worden. De drank leent zich dan ook uitstekend voor het maken van verschillende cocktails.

Neem bijvoorbeeld de Cosmopolitan. Deze cocktail maak je met wodka (naar eigen keuze), cranberrysap, limoensap en triple sec.

Naast dat deze drank voornamelijk wordt gedronken, kun je wodka ook goed in de keuken gebruiken. Vaak wordt het gebruikt om bepaalde stukken vlees mee te marineren of om pasta’s af te blussen.

Waar vindt wodka zijn oorsprong?

De exacte oorsprong van wodka is onduidelijk, met zowel Rusland als Polen die claimen de drank te hebben uitgevonden. De eerste geschreven vermelding van 'echte' wodka komt uit Polen in 1405. De destillatietechnieken waren toen nog primitief en de drank werd vaak gemengd met fruit en kruiden om de harde smaak te verzachten. De naam "wodka" is afgeleid van het Slavische woord "voda", wat "water" betekent, wat de essentie van deze heldere en pure drank benadrukt.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de basisingrediënten voor het maken van wodka?

Wodka wordt voornamelijk gemaakt van granen zoals tarwe, rogge en gerst, maar ook aardappelen, druiven en andere suiker- of zetmeelhoudende grondstoffen worden gebruikt. Bijzondere varianten zijn zelfs gemaakt van ingrediënten als suikerbiet, rijst of sojabonen.

Hoe verloopt het productieproces van wodka?

Het productieproces begint met het ontkiemen van graan om vergistbare suikers te verkrijgen, gevolgd door fermentatie met gist om een alcoholische vloeistof te vormen. Deze vloeistof wordt dan gedistilleerd tot een hoog alcoholpercentage, gefilterd en verdund met zuiver bronwater tot het gewenste alcoholgehalte.

Zijn er verschillende soorten wodka en wat zijn hun kenmerken?

Ja, er zijn drie hoofdsoorten wodka: Oost-Europese, Westerse en flavoured wodka. Oost-Europese wodka's staan bekend om hun robuuste smaak, Westerse wodka's zijn vaak zachter en zuiverder, en flavoured wodka's bevatten diverse zoete en fruitige smaken, vaak toegevoegd om de harde smaak van traditionele wodka's te verzachten.

Waar komt wodka oorspronkelijk vandaan?

De exacte oorsprong van wodka is onzeker, met zowel Rusland als Polen die claimen de drank uitgevonden te hebben. De eerste geschreven vermelding van wodka dateert uit 1405 in Polen. De naam "wodka" is afgeleid van het Slavische woord "voda", wat "water" betekent, en verwijst naar de heldere en pure aard van de drank.