Hoe wordt gin gemaakt?

Hoe wordt gin gemaakt?

Gin is een gedistilleerde drank die afstamt van de oer-Hollandse jenever. Er zijn vele verschillende soorten en merken gin die allemaal hun eigen smaken hebben. Wat is er voor nodig om tot een gin te komen?

De basis ingrediënten van gin

Laten we beginnen met de ingrediënten van gin. De basis van gin wordt gevormd vanuit 2 componenten, namelijk:

  • Graanalcohol
  • Jeneverbessen

Een gin moet verplicht jeneverbessen bevatten. Dit geeft het de kenmerkende smaak. De graanalcohol moet zo neutraal mogelijk zijn. Hierdoor zullen de andere ingrediënten een sterkere smaak krijgen.

Aanvullen met botanicals

Wanneer de basis is gevormd, is het tijd om de ingrediënten verder aan te vullen. Het mooie aan gin is dat er veel mogelijk is. Daardoor zijn er zo ontzettend veel unieke varianten.

Enkele voorbeelden van bekende gins en hun ingrediënten:

  • Hendrick's Gin - Rozenbladeren en komkommer
  • Beefeater Gin - Sinaasappel en peper
  • Bombay Sapphire - Citroenschil en korianderzaad
  • Ukiyo Blossom Gin - Sakura bloesem en yuzu

De meest voorkomende botanicals die je op de ingrediëntenlijst van gin zult tegenkomen zijn korianderzaad, kardemom, limoenschil, kaneel en citroenschil.

Het productieproces van gin

Net zoals de ingrediëntenlijst is de productie van gin ook een creatief proces. Ieder gin merk produceert gin op een andere manier. Het verkrijgen van neutrale alcohol is meestal wel hetzelfde.

De eerste stap in het maken van gin is het distilleren van een basisalcohol, meestal gemaakt van granen zoals tarwe, rogge of gerst. Deze basisalcohol wordt vaak eerst gedistilleerd tot een neutrale spirit.

Het toevoegen van smaak aan gin

Er zijn hoofdzakelijk drie methoden waarmee gin zijn karakteristieke smaak verkrijgt.

  1. Ten eerste is er de distillatiemethode, waarbij alcohol en botanicals in een distilleerketel worden verwarmd. Tijdens dit proces verdampt de ethanol, die vervolgens wordt opgevangen. De resterende vloeistof is de gin.
  2. Een andere methode is maceratie. Hierbij worden de botanicals gemengd met alcohol en water, zodat de smaken in de alcohol trekken. Vervolgens wordt deze geïnfuseerde vloeistof gedistilleerd om gin te produceren.
  3. De laatste methode is percolatie. In dit proces circuleren water en alcohol constant door een ketel, gedreven door luchtdruk. In de ketel bevindt zich een mand met botanicals, die hun smaak afgeven aan de gin.

Wat is gin?

Gin is een combinatie van sterke alcohol gewonnen uit graan (zoals tarwe of rogge) en een infusie van botanicals. Botanicals zijn natuurlijk ingrediënten, zoals:

  • Kruiden
  • Fruitschillen
  • Bloemen
  • Wortels

Enkele voorbeelden zijn kardemom, korianderzaad, citroenschil of rozenbladeren. Gin moet minstens 37,5% alcohol bevatten om officieel gin genoemd te mogen worden. Daarnaast moeten er verplicht jeneverbessen in verwerkt zijn.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de basis ingrediënten van gin?

De basis van gin bestaat uit twee hoofdcomponenten: graanalcohol en jeneverbessen. Graanalcohol dient zo neutraal mogelijk te zijn om de smaken van andere ingrediënten te versterken, terwijl jeneverbessen verplicht zijn en zorgen voor de kenmerkende smaak van gin.

Wat maakt elke gin uniek in smaak?

De unieke smaak van elke gin wordt bepaald door de toevoeging van verschillende botanicals, zoals kruiden, fruitschillen, bloemen en wortels. Deze botanicals, zoals kardemom, sinaasappelschil, rozenbladeren of korianderzaad, worden toegevoegd aan de basis van graanalcohol en jeneverbessen, waardoor er talloze unieke ginsmaken ontstaan.

Hoe wordt gin geproduceerd?

Gin wordt geproduceerd door een basisalcohol, meestal afkomstig van granen zoals tarwe, rogge of gerst, te distilleren. Dit vormt een neutrale spirit, waarna verschillende methoden zoals distillatie, maceratie of percolatie worden gebruikt om de gin zijn karakteristieke smaak te geven door het infuseren van verschillende botanicals.

Wat is het alcoholpercentage dat gin moet hebben?

Om officieel als gin geclassificeerd te worden, moet het minstens 37,5% alcohol bevatten. Dit percentage zorgt ervoor dat gin valt binnen de categorie van sterke alcoholische dranken, en de aanwezigheid van jeneverbessen is een vereiste om de drank zijn karakteristieke gin smaak te geven.