Hoe maak je je eigen limoncello

Hoe maak je je eigen limoncello?

Limoncello is een heerlijke Italiaanse likeur, die je gemakkelijk zelf kunt maken. Ontdek de kunst van het maken van je eigen verfrissende limoncello met slechts vier simpele ingrediënten en een handvol keukenbenodigdheden. Begin jouw culinaire avontuur nu!

Welke ingrediënten heb je nodig?

Limoncello is makkelijk te maken, omdat je er eigenlijk maar vier ingrediënten voor nodig hebt:

  • 8 citroenen
  • 300 gram suiker
  • 500 ml pure alcohol (zoals Navimer)
  • 750 ml water

Deze ingrediënten lijst is voor 1 liter limoncello. Als je meer wilt maken, zal je de hoeveelheden moeten verhogen.

Welke materialen heb je nodig?

Naast deze ingrediënten is het handig om alvast de volgende materialen klaar te leggen:

  • Dunschiller
  • Weckpot
  • Glazen fles van 1 liter
  • Trechter
  • Weegschaal
  • Maatbeker
  • Zeef
  • Steelpan

Let op! Kies je juiste pure alcohol uit

Let er bij het kopen van de pure alcohol op dat dit alcohol voor consumptie is. Alcohol die geschikt is voor consumptie heet ethylalcohol (ethanol). Navimer Alcohol Pur Glas is een goed voorbeeld van geschikte pure alcohol.

Er zijn namelijk ook andere soorten pure alcohol, voor andere doeleinden. Deze soort alcohol is niet geschikt voor consumptie. In ons artikel over het kopen van pure alcohol wordt dit verder omschreven.

Stap 1. Schil de citroenen met de fijnschiller

Voor 1 liter limoncello heb je 8 citroenen nodig. Spoel de citroenen goed schoon. Schil daarna de gele schil af met de dunschiller. 

Zorg ervoor dat je alleen het gele deel van de schil eraf haalt. Het witte gedeelte bevat namelijke bittere smaken.

Stap 3. Maak suikersiroop aan

Zijn de 4 weken voorbij? Dan is het tijd om suikersiroop te maken. Dit doe je door 750ml water en de 300 gram suiker in een steelpan op te warmen.

Verwarm het mengsel op laag vuur. Blijf goed roeren totdat de suiker is opgelost. Doe het vuur uit en laat het mengsel helemaal afkoelen.

Stap 4. Vermeng alles samen in een fles

Als het goed is, heeft de pure alcohol een gele kleur gekregen. Het heeft de smaak en kleur van de citroenen overgenomen. Giet de pure alcohol door een zeefje in een kom. De citroenschillen mag je weggooien.

Meng de suikersiroop die je net hebt gemaakt met de pure alcohol en roer goed door. Je krijgt een prachtige, gele drank. Gefeliciteerd, je hebt je eigen limoncello gemaakt!

Doe deze drank in een fles en zet het in de koelkast. Zet vlak voor het serveren de limoncello even in de vriezer voor een extra verfrissend, zelfgemaakt drankje.

Een persoonlijke twist aan je limoncello geven

Om je zelfgemaakte limoncello een persoonlijke twist te geven, kun je experimenteren met verschillende smaaktoevoegingen. Overweeg het toevoegen van kruiden zoals rozemarijn of tijm aan de weckpot tijdens de infusieperiode met de citroenschillen, voor een aardse ondertoon.

Voor een zoetere, bloemige noot, kun je een paar eetlepels lavendel of een vanillestokje toevoegen. Als je van een pittiger drankje houdt, overweeg dan om een klein stukje verse gember of een paar peperkorrels mee te laten trekken.

Deze toevoegingen zorgen voor een unieke draai aan je limoncello, waardoor deze niet alleen een zelfgemaakt cadeau is, maar ook een weerspiegeling van je persoonlijke smaak. Experimenteer met de hoeveelheden en combinaties om je perfecte mix te vinden.