Hoe maak je je eigen limoncello?
Limoncello is een heerlijke Italiaanse likeur, die je gemakkelijk zelf kunt maken. Ontdek de kunst van het maken van je eigen verfrissende limoncello met slechts vier simpele ingrediënten en een handvol keukenbenodigdheden. Begin jouw culinaire avontuur nu!
Inhoudsopgave
- Welke ingrediënten heb je nodig?
- Welke materialen heb je nodig?
- Let op! Kies je juiste pure alcohol uit
- Stap 1. Schil de citroenen met de fijnschiller
- Stap 2. Stop de schillen in een weckpot met alcohol
- Stap 3. Maak suikersiroop aan
- Stap 4. Vermeng alles samen in een fles
- Wat is limoncello?
- Een persoonlijke twist aan je limoncello geven
Welke ingrediënten heb je nodig?
Limoncello is makkelijk te maken, omdat je er eigenlijk maar vier ingrediënten voor nodig hebt:
- 8 citroenen
- 300 gram suiker
- 500 ml pure alcohol (zoals Navimer)
- 750 ml water
Deze ingrediënten lijst is voor 1 liter limoncello. Als je meer wilt maken, zal je de hoeveelheden moeten verhogen.
Welke materialen heb je nodig?
Naast deze ingrediënten is het handig om alvast de volgende materialen klaar te leggen:
- Dunschiller
- Weckpot
- Glazen fles van 1 liter
- Trechter
- Weegschaal
- Maatbeker
- Zeef
- Steelpan
Let op! Kies je juiste pure alcohol uit
Let er bij het kopen van de pure alcohol op dat dit alcohol voor consumptie is. Alcohol die geschikt is voor consumptie heet ethylalcohol (ethanol). Navimer Alcohol Pur Glas is een goed voorbeeld van geschikte pure alcohol.
Er zijn namelijk ook andere soorten pure alcohol, voor andere doeleinden. Deze soort alcohol is niet geschikt voor consumptie. In ons artikel over het kopen van pure alcohol wordt dit verder omschreven.
Stap 1. Schil de citroenen met de fijnschiller
Voor 1 liter limoncello heb je 8 citroenen nodig. Spoel de citroenen goed schoon. Schil daarna de gele schil af met de dunschiller.
Zorg ervoor dat je alleen het gele deel van de schil eraf haalt. Het witte gedeelte bevat namelijke bittere smaken.
Stap 2. Stop de schillen in een weckpot met alcohol
Vul een weckpot met 500ml pure alchohol. Wij raden aan om Navimer te gebruiken. Stop de citroenschillen in de weckpot en sluit deze goed af.
Bewaar de weckpot op een donkere plek op kamertemperatuur. Vanaf nu heb je veel geduld nodig want je zet de pot minimaal 4 weken in de koelkast. Schud tijdens deze vier weken de pot drie keer per week, zodat de oliën van de citroenschil vrij kunnen komen.
Stap 3. Maak suikersiroop aan
Zijn de 4 weken voorbij? Dan is het tijd om suikersiroop te maken. Dit doe je door 750ml water en de 300 gram suiker in een steelpan op te warmen.
Verwarm het mengsel op laag vuur. Blijf goed roeren totdat de suiker is opgelost. Doe het vuur uit en laat het mengsel helemaal afkoelen.
Stap 4. Vermeng alles samen in een fles
Als het goed is, heeft de pure alcohol een gele kleur gekregen. Het heeft de smaak en kleur van de citroenen overgenomen. Giet de pure alcohol door een zeefje in een kom. De citroenschillen mag je weggooien.
Meng de suikersiroop die je net hebt gemaakt met de pure alcohol en roer goed door. Je krijgt een prachtige, gele drank. Gefeliciteerd, je hebt je eigen limoncello gemaakt!
Doe deze drank in een fles en zet het in de koelkast. Zet vlak voor het serveren de limoncello even in de vriezer voor een extra verfrissend, zelfgemaakt drankje.
Wat is limoncello?
Limoncello is een sterke drank en heeft tussen de 25 en 36 procent alcohol. De origine van deze drank ligt in Italië. Hier groeien namelijk veel citroenbomen en dus heeft Italië een overschot aan citroenen. Wat doe je dan met al die citroenen? Juist, je maakt er een sterke drank van.
Traditionele limoncello wordt gemaakt van citroenen uit de regio Sorrento. Wanneer de limoncello hiermee is geproduceerd, mag het de officiële naam Liquore di Limone di Sorrento IGP dragen. In Italië wordt limoncello vaak als digestief gedronken, maar limoncello wordt tegenwoordig ook veel in cocktails verwerkt.
Een persoonlijke twist aan je limoncello geven
Om je zelfgemaakte limoncello een persoonlijke twist te geven, kun je experimenteren met verschillende smaaktoevoegingen. Overweeg het toevoegen van kruiden zoals rozemarijn of tijm aan de weckpot tijdens de infusieperiode met de citroenschillen, voor een aardse ondertoon.
Voor een zoetere, bloemige noot, kun je een paar eetlepels lavendel of een vanillestokje toevoegen. Als je van een pittiger drankje houdt, overweeg dan om een klein stukje verse gember of een paar peperkorrels mee te laten trekken.
Deze toevoegingen zorgen voor een unieke draai aan je limoncello, waardoor deze niet alleen een zelfgemaakt cadeau is, maar ook een weerspiegeling van je persoonlijke smaak. Experimenteer met de hoeveelheden en combinaties om je perfecte mix te vinden.