Het verhaal achter Pisang Ambon

Het verhaal achter Pisang Ambon

Pisang Ambon is het gifgroene drankje met een sterke bananensmaak. Menig Nederlander heeft Pisang Ambon wel eens geproefd. Met meer dan 60 jaar geschiedenis is het een echte klassieker op elk Nederlands feestje. De geschiedenis van Pisang Ambon is dan ook zeker een interessant verhaal.

Waar kun je Pisang Ambon mee mixen?

Het woord 'Pisang' komt uit het Indonesisch en betekent 'banaan', wat verwijst naar de stevige bananensmaak en -geur van deze alcoholische drank. De drank werd oorspronkelijk gemaakt volgens een recept van het Indonesische eiland Ambon, vandaar de naam Pisang Ambon.

Wat is het recept van Pisang Ambon?

Het originele recept bestond uit banaan, suiker, alcohol en gedistilleerd water. In 1948 werd het recept door een soldaat naar Nederland gebracht, waar het werd aangepast en geproduceerd door Distilleerderij Levert & Co. Tegenwoordig maakt Pisang Ambon deel uit van het portfolio van het Nederlandse bedrijf Lucas Bols BV, bekend van de zoete Bols likeuren.

Pisang Ambon bevat 20% alcohol en valt onder de categorie sterke drank. Vroeger was Pisang Ambon erg geliefd onder de Indische gemeenschap in Nederland, maar later won het ook aan populariteit bij de rest van de Nederlandse bevolking, vooral onder jongeren.

Waar kun je Pisang Ambon mee mixen?

Pisang Ambon smaakt het allerlekkerste gemixt met Sprite of 7UP. Daarnaast kan het met verschillende frisdranken worden gemixt, zoals Fanta of Cola, en ook met sinaasappelsap. Ben je op zoek naar een heerlijk cocktailrecept met Pisang Ambon? Lees dan verder voor inspiratie.

Bestel Pisang Ambon online bij Topdrinks

Pisang Ambon is dus niet alleen een drankje met een rijke geschiedenis, het is ook een geliefd drankje onder de Nederlandse bevolking. Door de tropische bananensmaak is Pisang Ambon geschikt voor zowel mixdrankjes als voor het maken van de meest uiteenlopende cocktails. Als liefhebber van zoete, krachtige drankjes is Pisang Ambon zeker het proberen waard. Pisang Ambon mag in de collectie van de likeurenliefhebber niet ontbreken.

Veelgestelde vragen

Wat is Pisang Ambon en waar komt het vandaan?

Pisang Ambon is een gifgroen, alcoholisch drankje met een sterke bananensmaak, oorspronkelijk uit Indonesië. De naam is afgeleid van het Indonesische woord 'Pisang', wat banaan betekent, en het eiland Ambon, waar het recept vandaan komt. Met meer dan 60 jaar geschiedenis is het een populaire drank in Nederland.

Wat zijn enkele manieren om Pisang Ambon te mixen?

Pisang Ambon kan gemixt worden met verschillende frisdranken zoals Sprite, 7UP, Fanta, of Cola, en ook met sinaasappelsap. Het wordt ook gebruikt in cocktails zoals de Jungle Book, gemixt met ingrediënten als Boswandeling, banaan, ananas, en kokosmelk, of in de Summer Love cocktail met citroensap, wodka, en sinaasappelsap.

Wat zijn de varianten van Pisang Ambon en waar verschillen ze in?

Naast de standaard groene variant zijn er diverse andere soorten Pisang Ambon beschikbaar, waaronder een blauwe variant met muntsmaak en een paarse die naar bessen en limoensap smaakt. Er is ook een Pisang Ambon Mellow met een lager alcoholpercentage van 14,9%, wat het kwalificeert als een likorette die in supermarkten verkocht mag worden.

Wat is de historische achtergrond van Pisang Ambon?

Pisang Ambon vindt zijn oorsprong in een traditioneel Indonesisch recept voor bananenlikeur, afkomstig van het eiland Ambon. Dit recept combineerde de fermentatie en distillatie van bananen met natuurlijke kruiden. Na de Tweede Wereldoorlog werd het recept naar Nederland gebracht en commercieel geproduceerd door de Nederlandse distilleerderij Levert & Co, en maakt nu deel uit van het portfolio van Lucas Bols BV.