De druifsoorten van cognac

De druifsoorten van cognac

Cognac is een Franse brandewijn dat druiven als hoofdingrediënt heeft. Niet elke druifsoort mag verwerkt worden in cognac. De volgende drie druifsoorten worden gebruikt bij cognac: Ugni Blanc, Colombard & Folle Blanche

De druifsoorten van cognac

Cognac wordt gemaakt vanuit druiven. Deze druiven moeten verplicht in de Cognac-regio zijn gekweekt. De grond in deze regio heeft specifieke kwaliteiten, wat de smaak van de druiven ten goede komt.

Eigenlijk worden er enkel witte druiven gebruikt voor cognac. Door de ligging van de Cognac-regio, is de wijn vanuit deze druiven niet prettig om te drinken. De zure smaak is echter perfect om cognac te maken.

Ugni Blanc

Ugni Blanc is de meest voorkomende druif en vertegenwoordigt ongeveer 90% van de druiven die voor de productie van cognac worden gebruikt. Het is zeer resistent tegen schimmelziekten en heeft een hoge opbrengst. De wijn van deze druif heeft echter een laag alcoholgehalte en een laag aroma. Het zorgt voor de mild zurige smaak die gewenst is.

Colombard

Colombard is de tweede meest gebruikte druif voor de productie van cognac. Het heeft een hoger alcoholgehalte dan Ugni Blanc en een sterker aroma. De wijn van Colombard heeft echter een lager zuurgehalte dan de wijn van Ugni Blanc.

Folle Blanche

Folle Blanche is de zeldzaamste druif die voor de productie van Cognac wordt gebruikt. Het heeft een zeer intens aroma en een hoog alcoholgehalte. De wijn van deze druif is echter korter houdbaar dan wijn van Ugni Blanc of Colombard.

Invloed van druiven op smaakprofiel

De samenstelling van de druifsoorten kan per cognac verschillen. Cognac is immers een blend van verschillende eau-de-vie's. Hoe beïnvloeden deze druifsoorten de smaak van de uiteindelijke cognac?

Ugni Blanc

  • Hoog zuurgehalte - Helpt bij het creëren van een goede balans in de cognac.
  • Subtiele smaken - Levert een lichte en frisse basis, die ideaal is voor het distillatieproces en de daaropvolgende rijping.
  • Rijpingspotentieel - Deze druif draagt bij aan de ontwikkeling van complexe aroma's tijdens het rijpingsproces in eikenhouten vaten.

Folle Blanche

  • Fijne aroma's - Staat bekend om zijn elegante bloemige en fruitige tonen.
  • Delicate smaak - Voegt verfijning en complexiteit toe aan de cognac.
  • Zeldzamer - Na de phylloxera-plaag minder gebruikt, maar zijn aanwezigheid in een blend kan een uniek en onderscheidend karakter geven.

Colombard

  • Frisheid en fruitigheid - Draagt bij aan de levendigheid en frisheid van de cognac, vaak met hints van citrus en tropisch fruit.
  • Structuur - Helpt bij het versterken van het lichaam en de structuur van de cognac.
  • Complexiteit - Voegt een extra laag van aromatische complexiteit toe, vooral in de nasmaak.

Hoewel Ugni Blanc de overhand heeft in de productie van Cognac, kunnen de subtiele verschillen die Folle Blanche en Colombard toevoegen, een aanzienlijke impact hebben op het eindproduct, vooral in blends van verschillende eaux-de-vie (de gedistilleerde wijnen die de basis vormen van Cognac). De kunst van het blenden is cruciaal in het creëren van de uiteindelijke smaakprofiel van Cognac, waarbij de unieke kenmerken van elke druivensoort worden benut.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de drie belangrijkste druifsoorten gebruikt in de productie van cognac?

De drie belangrijkste druifsoorten die worden gebruikt voor de productie van cognac zijn Ugni Blanc, Colombard en Folle Blanche. Ugni Blanc is de meest voorkomende en vertegenwoordigt ongeveer 90% van de druiven die voor cognac worden gebruikt, terwijl Colombard en Folle Blanche minder voorkomen maar bijdragen aan de unieke smaakprofielen van cognac.

Hoe beïnvloeden deze druivensoorten de smaak van cognac?

Ugni Blanc draagt bij aan een hoog zuurgehalte en subtiele smaken, wat zorgt voor een goede balans en rijpingspotentieel in cognac. Folle Blanche staat bekend om zijn elegante bloemige en fruitige tonen, die verfijning en complexiteit toevoegen. Colombard draagt bij aan de frisheid en fruitigheid van cognac, met hints van citrus en tropisch fruit, en versterkt de structuur en complexiteit van het eindproduct.

Wat is het belang van de Cognac-regio voor de teelt van deze druivensoorten?

De Cognac-regio in Frankrijk is cruciaal voor de teelt van druiven die gebruikt worden voor cognac vanwege de specifieke kwaliteiten van de grond, die de smaak van de druiven ten goede komt. Deze regio zorgt ervoor dat de druiven de juiste zuurgraad en aroma's ontwikkelen die essentieel zijn voor het unieke karakter van cognac. De wet vereist dat deze druiven in de Cognac-regio gekweekt moeten worden om de benaming 'cognac' te mogen dragen.