Welke alcoholische dranken hebben de minste calorieën?

Welke alcoholische dranken hebben de minste calorieën?

Verantwoord genieten van een drankje

Wanneer je wilt genieten van een drankje is het vooral belangrijk dat je dit verantwoord doet. Laten we voorop stellen dat alcoholische dranken per definitie geen gezonde keuze zijn. Toch is het fijn dat je met de juiste kennis een meer verantwoorde keuze kunt maken.

Vooral bier staat erom bekend dat het veel calorieën bevat. Er wordt wel eens gezegd dat elk biertje gelijk staat aan een bruine boterham. Dit is gelukkig niet waar, maar door meerdere glazen bier te drinken schiet het aantal calorieën wel omhoog. Welke dranken zijn dan wel geschikt om te nemen als je op de lijn wilt letten?

Caloriearme cocktails

Cocktails lijken in de eerste instantie niet een goede keuze wanneer je je calorie inname laag probeert te houden. Deze drankjes worden vaak gemixt met frisdranken en siropen die boordevol suiker zitten, zoals sinaasappelsap en grenadine. Er zijn echter cocktails die prima binnen een caloriearm dieet passen, zoals de Skinny Bitch of de Skinny Mojito.

Skinny Bitch

De bekendste caloriearme cocktail is misschien wel de 'skinny bitch'. Dit drankje heet natuurlijk niet voor niets zo. De cocktail, bestaande uit wodka, bubbeltjeswater en citroen, bevat nauwelijks calorieën en is daarmee de slankste cocktail die je aan de bar kunt bestellen.

In totaal levert dit drankje je ongeveer 85 calorieën per glas op. Een Bloody Mary is ook een goede keuze. Deze cocktail die uit wodka, tomatensap en een sleetje selderij bestaat bevat namelijk maar 123 calorieën.

Skinny Mojito

Gek op zoete cocktails zoals de Mojito? Probeer dan eens de caloriearme variant: de Skinny Mojito. Het lijkt verrassend veel op de klassieke Mojito, zowel in smaak als bereiding. 

Zorg ervoor dat je 45 ml witte rum, bruiswater, limoenen, verse muntblaadjes en 2 theelepels zoetstof (bijvoorbeeld stevia) in huis hebt. Maak de Mojito zoals je het gewend bent en vervang de suikersiroop met de zoetstof.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de beste alcoholische opties als ik op mijn calorie-inname wil letten?

Enkele van de beste opties zijn champagne (vooral brut, sec of demi-sec), sterke dranken zoals tequila, cognac, wodka en whisky, en caloriearme cocktails zoals de 'Skinny Bitch' en Bloody Mary.

Hoeveel calorieën bevat een glas champagne?

Een glas champagne bevat ongeveer 60 calorieën, maar dit kan variëren afhankelijk van het type champagne. Bijvoorbeeld, doux champagne kan tot 50 gram suiker per liter bevatten, wat het aantal calorieën kan verhogen.

Welke alcoholische dranken moet ik vermijden als ik caloriearm wil leven?

Het is het beste om dranken zoals wijn, vooral rode wijn, en likeuren te vermijden. Deze dranken bevatten een hoger aantal calorieën en likeuren bevatten vaak veel suikers, kleur- en smaakstoffen.