De rijke geschiedenis van Nobeltje

De rijke geschiedenis van Nobeltje

Het Nobeltje is een Friese drank met een rijke geschiedenis. Het eerste Nobeltje werd op Ameland gestookt en is tegenwoordig één symbool van het eiland geworden. Iedereen die Ameland bezoekt moet het Nobeltje eens geprobeerd hebben. Dit goudkleurige drankje zit boordevol smaak en heeft zich over de jaren ontwikkeld van een illegaal gestookte drank tot een professioneel gestookte lekkernij. Lees alles over de geschiedenis van het Nobeltje in dit artikel.

Hoe is het Nobeltje ontstaan?

Het Nobeltje werd al in de twintigste eeuw gestookt op Ameland, al heette het toen nog geen Nobeltje. De grondlegger van het drankje was Willem Barend Nobel. Deze begon in in de negentiende eeuw een café in het dorp Ballum. Rond 1901 of 1902 kwamen er deelnemers van een arrensleewedstrijd het café binnen. Ze waren een aantal keren met de arrenslee over het wad naar het vaste land en teruggelopen en hadden een aardig nat pak. De deelnemers wilde graag opwarmen met een lekker drankje, maar er was niet veel meer in de kroeg over. Omdat meneer Nobel graag iets aan zijn gasten wilde schenken, mixte hij verschillende drankjes door elkaar. Dit drankje werd zo populair dat het in het café al snel een bestseller werd en het Nobeltje was geboren.

Was het Nobeltje een illegale drank?

Het Nobeltje was een illegale drank en wordt onder de toonbank verkocht. De familie Nobel heeft namelijk geen vergunning voor het stoken van het Nobeltje. De drank werd zelfs in aangespoelde flessen gedaan, die de familie van het strand jutte en omspoelde. Nadat een dronken studente van de politieschool vertelt over het café en het illegale drankje dat daar verkocht wordt, valt de politie het café binnen en neemt bijna alle drank in beslag. Gelukkig vinden ze niet alles en gaat de productie door. De familie Nobel moet wel voorkomen in de rechtbank.

In de rechtbank krijgt de familie Nobel geen straf opgelegd omdat ze accijns betaalde. De Officier van Justitie eist wel dat de productie gelegaliseerd wordt en wil graag het allereerste legale Nobeltje ontvangen. Het loopt dus met een sisser af. Het recept van het Nobeltje is een familiegeheim en wordt van vader op zoon doorgegeven. Vandaag de dag wordt het Nobeltje niet meer op Ameland gestookt, maar in een distilleerderij in Schiedam. Vanaf 2020 begint het merk met een grote rebranding campagne en produceert het andere gedistilleerde dranken, zoals Nobels Pink Gin, Nobels Jenever en Nobels Crum: rum met een vleugje cranberry. Omdat het Nobeltje ontstond door een arrensleewedstrijd, werd het symbool van dit drankje een arrenslee. Dit symbool staat trots voorop de fles en is het familiewapen van de familie Nobel geworden.

Hoe smaakt een Nobeltje?

Het recept van het Nobeltje is geheim en daarom is het niet bekend wat de precieze ingrediënten van deze drank zijn. Het Nobeltje is een zoete likeur met een gouden kleur. De drank is een samenstelling van brandewijn, Oudhollandse rum en kruiden. Het Nobeltje kan worden gedronken als aperitief, maar ook als digestief. Meestal krijg je een Nobeltje in een shotglaasje geserveerd en drink je het op kamertemperatuur of gekoeld als aperitief. Ook wordt het Nobeltje veel gebruikt voor het maken van mixdrankjes, zoals Nobeltje & Tonic, een variatie op de Gin & Tonic. Daarnaast smaakt een Nobeltje heerlijk in of bij de koffie. Vele bezoekers van het prachtige eiland Ameland verlaten het eiland niet zonder eerst een Nobeltje te drinken. Deze is verkrijgbaar in (bijna) alle cafés op het eiland. Wil je het Nobeltje graag eens proberen maar vind je de reis naar Ameland te lang? Bestel hem dan op Topdrinks.nl en krijg hem morgen (op werkdagen) nog thuisbezorgd.