Dé champagnes die je in huis moet hebben voor het kerstdiner

Dé champagnes die je in huis moet hebben voor het kerstdiner

Joehoe, een goede kerst bestaat natuurlijk uit een goed diner, goede muziek, goed gezelschap en… goede wijn! Kerst is bij uitstek geschikt om eens goed uit te pakken met een goede wijn. Wist je dat een goede wijn niet per se duur hoeft te zijn? En een ‘goede’ wijn is ook voor iedereen weer anders. De één vindt een goede wijn goed als de afdronk zacht is, waar de andere misschien wel een frisse afdronk verwacht. We hebben daarom onze wijnexperts ingeschakeld en hebben hen de proef op de som laten nemen: welke wijn mag nou absoluut niet ontbreken tijdens jouw kerstdiner? Hun conclusie lees je hieronder. Lees je mee?

Niet te missen tijdens je kerstdiner: Moët & Chandon

Ook een hele goede champagne: Veuve Clicquot

Tijdens je kerstdiner wil je je gasten natuurlijk wel wat luxe voorschotelen. Geen probleem, met Moët en Chandon champagne zit je altijd goed! En zeker de prijs waard! Wanneer je gasten toch niet van een hele fancy wijn houden, kun je ook voor Moët en Chandon Brut gaan. Ook altijd al willen weten wat het verschil is tussen brut en champagne? Brut bevat geen suiker om de drank op smaak te brengen, waar champagne dit wel bevat. De droogheid van champagne geeft weer hoeveel suiker erin zit, waarbij dus droge champagne ‘brut’ wordt genoemd.

Ook leuk om te weten is hoe je champagne precies serveert. Je drinkt champagne namelijk koud, maar niet ijskoud. Ben je lekker op tijd en heb je meer dan vier uur voordat je gasten komen? Leg dan je Moët champagnefles in de koelkast. Heb je nog maar een half uur? Geen paniek, ook dat kan! Dan kun je de fles koelen in een champagnekoeler met ijs. Tijd wat vergeten? En heb je nog maar 10 minuten? Strooi dan wat zout over het ijs in je champagnekoeler. Dan het glas: heel belangrijk! Moët champagne bruist namelijk van zichzelf. En deze bubbels wil je niet verliezen! Daarom doe je altijd je champagne in een flût. Een flût heeft een lange, hoge kelk zodat de bubbels juist mooi naar boven bruisen.

Moet en Chandon

De koning van de champagnes: Dom Perignon

Dom Perignon

Wil je echt he-le-maal uitpakken tijdens kerst? Wij snappen dat wel! Één keer per jaar flink uitpakken mag wel, toch? Overigens komen Moët &  Chandon en Dom Perignon allebei van het champagnehuis van Moët Hennessy. Voor een heerlijk begin van je kerstdiner kun je beginnen met een lekkere Dom Perignon Rosé.

De rosé is gemaakt van de pinot noir druif. De Dom Perignon rosé heeft maar liefst 12 jaar gerijpt in de kelder. Kenners omschrijven de wijn als ongetemd, donker en sensationeel. Klinkt alsof ‘ie niet kan ontbreken op je kerstdiner!  

Ook een hele goede champagne: Veuve Clicquot

Veuve Clicquot is ook een champagne die we aan kunnen raden voor je kerstdiner. Wil je extra speciaal doen? Ga dan voor de Veuve Clicquot Extra Brut Extra Old. Deze wijn is een premium cuvee uitsluitend samengesteld uit de collectie van de kostbare reservewijnen. De wijn werd in 2017 geïntroduceerd en bestaat uit verschillende reservewijnen. Denk aan Cramant 1988, Aube 1996, Verzy 2006, Villers-Marmery 2008, Aÿ 2009 en Ville-Dommange 2010.

Zegt dit je weinig? In dat geval kunnen we het ook makkelijker uitleggen wat er precies in de Veuve Clicquot zit. De Pinot Noir is voor 55% toegevoegd en zorgt voor een structuur die erg typisch is voor Clicquot. Chardonnay zit er voor 33% in, die elegantie toevoegt in deze uitgebalanceerde wijn. Gevolgd door de Meunier die er voor 20% in zit die deze wijn helemaal af maakt. Het rijpingsproces is meer dan 15 jaar. Kun je nagaan hoe speciaal deze wijn van Veuve Clicquot is!

Veuve Clicquot
 

Voor het kerstdiner heb je genoeg om over na te denken: welke gerechten ga je klaar maken en welke champagne serveer je je gasten? Dat is altijd een lastige keuze. Maak het voor jezelf niet te moeilijk. Ook jij wil ontspannen tijdens het kerstdiner! Je hebt nu drie goede tips voor heerlijke champagnes. Doe er vooral je voordeel mee! Wanneer je bij Topdrinks op een werkdag vóór 22:00 uur bestelt, ontvang je je fles champagne de volgende werkdag al in huis. Dat is snel bezorgd!