De beste reposado en añejo tequila’s om rustig te nippen

De beste reposado en añejo tequila’s om rustig te nippen

De wereld van tequila’s kan overweldigend zijn. Van blanco’s tot extra añejo’s, er zijn duizenden tequila’s op de markt. Daarom willen wij je met behulp van dit artikel helpen om jouw ideale tequila te vinden om eens in alle rust te proberen.

Waarom tequila nippen?

Misschien ben je wel helemaal niet bekend in het wereldje van de tequila’s en wil je graag eens wat nieuws proberen. Maar waarom dan een reposado of añejo? En waarom raden wij aan dat je deze proeft door te nippen? Reposado en añejo tequila’s zijn gerijpte tequilas. Hierdoor hebben ze een goud / amber achtige kleur gekregen en hebben een complexere smaak. Vanwege deze smaak raden we aan om eens een reposado of een añejo te proberen en niet een pure blanco tequila bijvoorbeeld. Tequila heeft een alcoholpercentage van minstens 35%. Dit maakt het dus een sterke drank. Hierom is de drank erg geliefd om te nemen als shot of om te nippen bijvoorbeeld. Echter is een shot nemen niet de beste manier om de volle smaak waar te nemen. Dit zorgt eerder voor een snelle dronk en een brandend gevoel in de keel. Bij het nippen van tequila kan je de smaak van de tequila beter waarnemen en is het brandende gevoel minder intens. Op deze manier kan je er niet alleen langer, maar ook meer van genieten

Verschil reposado en añejo

Het verschil tussen een reposado en een añejo tequila is de rijpingstijd. Een reposado is namelijk voor minimaal 2 maanden tot een jaar gerijpt en een añejo is minstens een jaar gerijpt. Hoe langer een tequila gerijpt wordt, hoe donkerder de kleur vaak is, tenzij er ingrediënten toegevoegd worden om de kleur donkerder te maken. Een reposado smaakt dan ook soepeler dan een ongerijpte blanco variant en een añejo heeft een subtiele en complexe smaak.

Waar moet je op letten?

Allereerst is het goed om te weten dat een ‘goede’ tequila bestaat uit 100% zuivere blauwe agave. Tegenwoordig zijn er namelijk ook veel zogeheten ‘mixto’ tequila’s op de markt. Dit zijn tequila’s die voor minimaal 51% uit agavesuikers bestaan, maar dan vervolgens aangevuld worden met toegevoegde suikers en siroop. Een tequila die bestaat uit 100% blauwe agave is gemakkelijk te herkennen aan een logo dat zegt: ‘100% blue agave’. Waarom is dit zo belangrijk? Het wordt beweerd dat een ‘goede’ tequila op basis van 100% blauwe agave een zogeheten ‘Upper’ is. Hoewel je de mixto’s en tequila’s in de vorm van shotjes juist bekend staan om hun vreselijke katers, kan je een 100% agave tequila de hele nacht door nippen zonder hier de dag erna last van te krijgen. Veel mensen zeggen er zelfs euforische gevoelens van te krijgen. Ook de prijs speelt een belangrijke rol. Natuurlijk zijn bepaalde tequila’s duurder vanwege hun merknaam of unieke toegevoegde ingrediënten. Maar houd er rekening mee dat de blauwe (Weber) agave een rijpingstijd heeft van 7 à 8 jaar. Daarnaast heb je maar liefst 4 tot 7 kilo blue weber agave nodig om 1 liter tequila te maken. Hierom zijn goede tequila’s vaak prijzig. Zie je dus een goedkope tequila, dan is dit vaak een slecht teken wanneer je opzoek bent naar kwaliteit.