De beste manier om brandy te drinken

De beste manier om brandy te drinken

Een goed glas brandy heeft zoveel te bieden. Verwarming tijdens een koude winteravond of simpelweg de complexe smaken tot je nemen. In dit artikel lees je hoe je optimaal van brandykunt genieten.

Het juiste glas: snifter glas

Het begint allemaal met het kiezen van het juiste glas. Er zijn verschillende soorten brandyglazen, die allemaal hun eigen voordelen hebben. Het meest voorkomende glas is het snifter glas in ballonvorm.

Dit glas heeft een grote ballonvormige kom met een kort steeltje. De opening is kleiner dan de onderkant van de om. Hierdoor komen de geuren van de brandy samen in de opening.

Door de grote kom is het glas ideaal om brandt in te walsen (rond te draaien). Hierdoor komen de aroma's nog beter los. Zo kan je elke geurnoot optimaal observeren.

Ook tulpvormige glazen zijn populair

Ook tulpglazen zijn populair voor het drinken van brandy. Deze glaasjes op hoge stam met een tulpvormige kelk, versterken de aroma’s van de brandy en geven het genoeg ruimte om te ‘ademen’.

Daarnaast wordt brandy ook wel in roemerglaasjes gedronken. Deze glazen hebben een dikke, holle stam en een wijde, bolle kom. Door de noppen of decoratie op de buitenkant zijn deze glazen goed vast te houden.

Hoe serveer je brandy?

Wil je elke geur en smaaknoot optimaal tot je nemen? Drink de brandy dan puur, zonder enige toevoeging. Je kan je smaak eventueel neutraliseren met een blokje pure chocolade. Met koffiebonen kan je geur geneutraliseerd worden.

Voor extra verfrissing kan je de brandy "on the rocks" geserveerd worden. Deze herbruikbare stenen, meestal van steen of metaal gemaakt, leg je in de vriezer en gebruik je om je brandy koud te houden, zonder dat deze smelten.

Serveer de brandy meteen na opening, want deze hoeft niet te ademen. Neem een mooi brandyglas en schenk de brandy erin terwijl je het glas iets schuin houdt. Schenk tot iets onder de rand van het glas.

Houd het glas in de palm van je hand om de brandy op te warmen. Wanneer je de brandy met ijs serveert, hoef je het glas niet in je handpalm te warmen.

Puur genieten van brandy: een handleiding

Om op de juiste manier van je brandy te kunnen genieten, kun je een aantal dingen doen. Hier een stappenplan:

  1. Voorbereiding: Start met het verwarmen van je brandyglas. Dit doe je door het glas in je handpalm te houden. De warmte helpt de alcoholmoleculen zich te openen, waardoor de aroma’s beter vrijkomen.
  2. Verwarmingsmethoden: Sommige kenners verwarmen de brandy of plaatsen het glas even in warm water voordat ze inschenken.
  3. Geurervaring: Na het inschenken, breng je het glas naar je neus en haal je een paar keer diep adem. Probeer de verschillende geurtonen te onderscheiden, zoals vanille, karamel, honing en fruit.
  4. Proeven: Begin met kleine slokjes zodat je tong kan wennen aan de alcohol. Neem daarna grotere slokken.
  5. Langzaam Genieten: Drink de brandy langzaam om optimaal van elke slok te genieten.

Brandy met ijs drinken

Vind je pure brandy te sterk? Probeer de brandy dan eerst met één grote ijsklont. Deze grotere ijsklont smelt niet zo snel als meerdere, kleinere ijsklontjes en is daarom beter voor de ervaring.

Probeer na het toevoegen van het ijs, de brandy even te laten staan. Zo kan deze namelijk beter op temperatuur komen. Ook hier is het belangrijk dat je begint met kleine slokjes en de brandy langzaam drinkt.

Wat is brandy?

Brandy is een verzamelnaam voor verschillende soorten brandewijnen, die meestal uit fruit worden gewonnen. Onder deze gedistilleerde dranken vallen de populaire cognac en armagnac, maar ook calvados, pisco, brandy de Jerez en grappa. Brandy kan een heerlijk warm gevoel geven tijdens een koude winter.

Veelgestelde vragen

Wat is het beste glas voor brandy?

Gebruik een snifter glas met een grote ballonvormige kom en een kort steeltje, of een tulpvormig glas.

Hoe serveer je brandy?

Serveer brandy puur in een geschikt glas, eventueel met herbruikbare koelstenen voor verfrissing.

Hoe drink je puur brandy?

Warm het glas in je handpalm op, ruik de aroma's en begin met kleine slokjes, geleidelijk overgaand naar grotere.

Wat is brandy?

Brandy is een verzamelnaam voor verschillende fruitdistillaten, waaronder cognac en armagnac.