Amaretto Sour recept

Amaretto Sour recept

De Amaretto Sour is een klassieke cocktail die een unieke smaak heeft door een perfecte combinatie van amaretto, citroensap en suikersiroop. In dit artikel geven wij het originele recept voor de Amaretto Sour. Ontdek samen met ons waarom de Amaretto Sour een van de meest gewilde cocktails ter wereld is!

Ingrediënten

Amaretto is, niet heel onverwachts, de basis van een Amaretto Sour. Daarnaast heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 60 ml Amaretto
  • 30 ml vers geperst citroensap
  • 15 ml suikersiroop
  • IJsblokjes
  • Schijfje citroen of sinaasappel en kers om te garneren (optioneel)

Alle ingrediënten moeten worden afgemeten in ml om de perfecte balans in de cocktail te bereiken. Het recept is geschikt voor 1 cocktail.

Bereidingswijze

Heb je alle ingrediënten bij de hand? Dan kun je beginnen met mixen! Met de volgende 6 stappen krijg je een heerlijke Amaretto Sour:

  1. Vul een shaker met ijs
  2. Voeg 60 ml amaretto, 30 ml citroensap en 15 ml suikersiroop toe aan de shaker
  3. Schud de ingrediënten goed tot de shaker koel aanvoelt
  4. Giet het mengsel door een zeefje in een glas gevuld met ijs
  5. Versier naar wens met een citroen- of sinaasappelschijfje en/of een kers

In welk glas serveer je een Amaretto Sour?

Amaretto Sour wordt meestal geserveerd in een tumblerglas. De vorm van het glas is eenvoudig maar stijlvol, waardoor de cocktail opvalt. Een tumblerglas heeft gewoonlijk een inhoud van ongeveer 300 ml.

Natuurlijk kan, afhankelijk van de smaak, een ander glas worden gebruikt, bijvoorbeeld een martiniglas voor de esthetiek.

Wat is het smaakprofiel van een Amaretto Sour?

Amaretto Sour is een toegankelijke cocktail. Perfect voor mensen die zin hebben in een drankje zonder de scherpe smaak van alcohol te proeven. De zoete en nootachtige smaken van de amaretto vermengen heerlijk met de zure smaak van het citroensap. De cocktail wordt vervolgens afgerond met de suikersiroop. Een zoete cocktail met een aantrekkelijk karakter!

Heerlijke alternatieven

De Amaretto Sour is een klassieke cocktail, die al jaren meegaat. Ben je op zoek naar net iets anders? Er zijn heerlijke alternatieven voor de Amaretto Sour, waaronder:

  • Pisco Sour - Een cocktail gemaakt met pisco, citroensap, suiker en eiwit
  • Whiskey Sour - Een cocktail gemaakt met whisky, citroensap en suiker of suikersiroop
  • Daiquiri - Daiquiri bestaat uit witte rum, limoensap en suikersiroop
  • Smokey Sour - Een variatie op de whiskey sour. Aan de normale ingrediënten worden 1 eiwit en enkele druppels van een andere whisky toegevoegd.Bijvoorbeeld: Ardberg 10 Years

Geschiedenis van de Amaretto Sour

Het exacte verhaal achter het ontstaan van de Amaretto Sour is onbekend. De Amaretto Sour ontstond ergens in de VS in de jaren 70, toen Italiaanse likeuren langzaam populairder werden in Amerika.

In die tijd was het gebruikelijk om zure mixen in bars te verstrekken. Meestal werd een whisky sour besteld, totdat een barman op het idee kwam om whisky te vervangen door amaretto. Zo ontstond de Amaretto Sour ergens in de jaren 70. Tegenwoordig is het een van de populairste cocktails ter wereld.