Blog Jenever wat is het verschil

Wat is het verschil tussen oude-, jonge- en graanjenever?

Vraag jij je ook af wat het verschil is tussen jonge-, oude- en graanjenever? Dat snappen wij heel goed! Logisch, want er zijn ook vele soorten en maten. Wat is nu het verschil hierin? Dat leggen wij je allemaal haarfijn uit.

Wat is oude jenever?

Oude jenever is de klassieke jenever die via koperen ketels per batch worden gestoken sinds 1900. Er worden verschillende kruidensoorten gebruikt om de drank verder op smaak te brengen, maar moutwijn is de basis. De aanwezigheid van de moutwijn geeft namelijk de herkenbare rijk en volle smaak van oude jenever. Hoe meer moutwijn, hoe heftiger de smaak van de oude jenever. De drank bevat minimaal 35% alcohol en er moet minimaal 15% moutwijn aanwezig zijn. Geen paniek, in de meeste gevallen ligt dit percentage zelfs hoger. Voorbeelden van oude jenever zijn bijvoorbeeld Bols Oude Genever en Bokma Oude Jenever. 

Wat is jonge jenever?

Jonge jenever kwam pas veel later dan oude jenever, maar dat heeft niets met de naam te maken. Jonge jenever heeft in tegenstelling tot de oude jenever, maar maximaal 15% moutwijn en minimaal 35% alcohol waardoor deze drank een minder klassieke graansmaak heeft en neutraler van karakter is. De distillatietechniek verschilt ook met oude jenever. Jonge jenever wordt in kolommen gedistilleerd, waardoor het makkelijker en in een grotere hoeveelheid gedistilleerd kan worden dan oude jenever. Je kunt veel meer liters stoken tegen lagere kosten. Je zult daarom ook vaak zien dat jonge jenever goedkoper is dan oude jenever. Voorbeelden van jonge jenevers zijn Bols Jonge jenever, Bokma Jong vierkant en Boomsma Jong.

Wat is graanjenever?

Leuk en aardig allemaal. Maar wat is graanjenever dan? Graanjenever kan zowel via de ‘jonge’ als via de ‘oude’ stijl gemaakt worden. Lekker ingewikkeld, hè? Bij graanjenever is het zo dat de drank minimaal 30% alcohol moet bevatten en volledig op basis van granen vervaardigd wordt. Een voorbeeld van graanjenever is Zuidma Jonge Graanjelever.

Alle feiten op een rij over jenevers

Nou, nu heb jij weer heel wat geleerd over jenevers! Z weet je nu dat jonge jenever een jenever is met maximaal 15% moutwijn, minimaal 35% alcohol. Oude jenever heeft meer dan 15% moutwijn, minimaal 35% alcohol. Graanjenever is jenever waarvan de alcohol voor 100% bereidt is uit granen en het eindproduct moet minimaal 30% alcohol bevatten. Nu weet jij precies wat je kan uitzoeken. Je shopt veilig en snel je favoriete jenever via topdrinks.nl.

 

Ontdek hier alle jenevers!