Whisky Topdrinks Aanbieding

Het verschil tussen whisky, whiskey, bourbon, scotch en blend? – Een korte handleiding voor de wereld van whisky

De wereld van whisky zit vol met modieuze woorden en terminologie. Van scotch en single malts tot bourbons en blends. Daarnaast wordt de drank de ene keer als ‘whisky’ en de andere keer als ‘whiskey’ gespeld. Benieuwd naar het verschil? Wij geven je graag een korte handleiding voor de wereld van whisky.

Wat is whisky?

Whisky of whiskey is een soort gedistilleerde alcoholische drank gemaakt van gegist graanbeslag dat wordt gerijpt in houten vaten. Voor verschillende variaties worden er verschillende granen gebruikt. Onder andere gerst, maïs, rogge en tarwe.

Whisky is wereldwijd een streng gereguleerde drank met vele klassen en soorten. De kenmerken van de verschillende klassen en soorten zijn:

 • De fermentatie van granen
 • Distillatie
 • Veroudering in houten vaten
Wat is whisky

Whisky smaken

Whisky smaken

Binnen het whiskylandschap kun je de smaken in vier categorieën onderverdelen. Deze categorieën maken het makkelijker een whisky te vinden die bij je past. Milde en zachte whisky wordt vaak beschreven als rond, zacht, en fluweel. Hij wordt ook wel als bloemig, zoet en subtiel beschreven. Zeer geschikt voor een beginnend whisky drinker. Medium en granige whisky is net iets krachtiger dan de voorgaande categorie. Hij is dan ook wat minder bloemig en zoet.  De smaken die vaak terug komen in deze whisky zijn graan, havermout, peer en honing. Vol en rijk whisky is langer gerijpt waardoor ze intenser en meer genuanceerd proeven. De smaken die vaak terug komen zijn gedroogd fruit en karamel. Kortom zoet en intense. De krachtig en rokerige whisky kan je een behoorlijke kick geven, erg intense dus. Hij wordt vaak omschreven als rokerig en heeft een eikenhouten en zoutachtige smaak.

 

Whiskey of whisky?

Maar is het nu whisky of whiskey? Het verschil komt van de vertaling van woorden uit de Schots en Iers-Gaelische vormen. Aan het einde van de 19e eeuw was Schotse whisky van slechte kwaliteit. Daarom wilden de Ierse producenten hun product differentiëren. Dit deden zij door een -e toe toevoegen dus whiskey. Zo was in één oog opslag duidelijk waar de whisky vandaan kwam. Tegenwoordig zijn zowel Schotse als Ierse whisk(e)y’s erge prominente alcoholische dranken. Een voorbeeld van een Ierse whisky is een Jameson en van Schotse whiskey Glenlivet.

Kortom, Ierse whisky word dus van origine met -ey geschreven. Schotse whisky met -y. Tegenwoordig wordt whisky over de hele wereld geproduceerd.

Over het algemeen wordt whisky met -ey veel in Ierland en Amerika gebruikt en whisky met -y in Schotland, Japan, Canada en India.

whisky of whiskey

Bourbon

Bourbon

Bourbon is een soort whisky. Alle bourbon is whisky, maar niet alle whisky is bourbon. Hoe zit dat? Er zijn 6 punten waar een Bourbon aan moet voldoen om zichzelf een bourbon te mogen noemen

 1. Het moet in de Verenigde Staten zijn gemaakt
 2. De bourbon moet minimaal twee jaar rijpen om als een straight bourbon te worden beschouwd. Andere dranken of kleurstoffen toevoegen is in straight bourbon niet toegestaan. De rijping moet plaatsvinden in een nieuw, eikenhouten vat. Whisky kan en wordt vaak gerijpt in gebruikte vaten. Verder heeft blended bourbon geen minimum rijpingstijd. Blended bourbon moet minimaal 51% bestaan uit straight bourbon. Daar mogen wel andere gedistilleerde dranken en kleurstoffen aan toegevoegd worden.
 3. De mix moet voor minimaal 51% uit maïs bestaan.
 4. Bourbon moet met alcoholpercentage van minder dan 80% gedistilleerd worden
 5. De bourbon mag niet in het vat rijpen als het meer dan 62,5% is
 6. Het mag de fles niet in bij een percentage van minder dan 40% alcohol

Een voorbeeld van een bourbon is Evan Williams. Een bourbon voor een goed budget.

Scotch

Scotch, ook wel Scotch whisky, wordt voornamelijk gemaakt van gemoute gerst. Om de naam Scotch te mogen dragen, moet de drank in Schotland geproduceerd zijn. Daarnaast moet Scotch minimaal 3 jaar in eiken vaten worden gerijpt. Scotch heeft twee hoofdsoorten, namelijk: single malt en single grain.

Single malt Scotch wordt gemaakt van water en gemoute gerst in één distilleerderij. Ook wordt Schotse single grain whisky in één distilleerderij geproduceerd. Echter kan deze ook andere volle granen van gemoute of ongemoute granen bevatten.

Eenmaal klaar wordt de whisky gedistilleerd en gebotteld op minimaal 40% alcohol. Een mooi voorbeeld van een scotch whiskey merk is Ardbeg.

Single Malt

De 'single' in single malt betekent dat whisky het product is van één enkele distilleerderij. Kortom, een single malt whisky kan whisky uit verschillende vaten bevatten. De whisky moet echter door één distilleerderij zijn geproduceerd. Een single malt kan dus best een blended whisky zijn. Als het maar van één distilleerderij komt.

Single Malt

Een blended whisky is het product van het mengen van verschillende soorten whisky. De whisky kan van één distilleerderij komen of van meerder, dit maakt niet uit. Soms kan een blend ook met neutrale granen, kleur- en smaakstoffen gebeuren. Vaak is het een product van een mengsel van:

 • Zuivere of single malt-whisky's van hogere kwaliteit
 • Minder dure sterke drank en andere ingrediënten

Dit zorgt voor een lager geprijsd eindproduct. Aan de andere kant zijn er ook dure "premium" variaties.

Conclusie over whisky

Samengevat, Whisky en whiskey zijn beide correct. Ierse whisky word dus van origine met -ey geschreven en Schotse whisky met -y. Whisky of whiskey is een soort gedistilleerde alcoholische drank gemaakt van gegist graanbeslag dat wordt gerijpt in houten vaten. De smaken van whisky zijn in categorieën te verdelen: mild & zacht, medium & granig, vol & rijk, krachtig & rokerig. Bourbon is een soort whisky. Echter is niet alle whisky is bourbon. Bourbon moet aan de 6 eerder benoemde punten voldoen. Om de naam Scotch te mogen dragen, moet de drank in Schotland geproduceerd zijn. Daarnaast moet Scotch minimaal 3 jaar in eiken vaten worden gerijpt. Een single malt whisky kan whisky uit verschillende vaten bevatten. De whisky moet echter door één distilleerderij zijn geproduceerd. Een blended whisky is het product van het mengen van verschillende soorten whisky. De whisky kan van één distilleerderij komen of van meerder, dit maakt niet uit.