whisky whiskey topdrinks aberlour speyside single malt scotch

Aberlour - Speyside single malt scotch whisky

Aberlour betekent in het Schots-Gaelisch "monding van de luidruchtige beek.” Aberlour wordt uitgesproken als "aa-bber-lou-wer". "Aber" komt uit het Engels en betekent "mond" en "Lour" komt uit het Gaelic en betekent "luidruchtig". Het verwijst naar de Burn of Aberlour, die vlak langs de distilleerderij stroomt. Aberlour is een schotse single malt whisky die in 1879 opgericht werd door James Fleming. De Aberlour distilleerderij is gevestigd in het hart van Speyside, de belangrijkste regio van Schotland waar whisky wordt gemaakt. De Rinnes berg en beste lokaal geteelde gerst. Deze ingrediënten vormen de basis van alle single malt whisky’s van Aberlour. Een van hun bekendste en geliefdste whisky's is de Aberlour a'bunadh, waarvan vele tientallen batches op de markt zijn verschenen. Ontdek hieronder alle Aberlour!

Bekijk hier meer informatie over elke soort Aberlour

Hoe is Aberlour ontstaan?

James Fleming, de oprichter van Aberlour distilleerderij, was een man met ondernemingszin, visie en medeleven. Als de zoon van een plaatselijke pachtboer werd hij een graanhandelaar met veel whiskydistilleerders als zijn klanten. Dit inspireerde hem om zijn eigen distilleerderij te openen en een whisky van hoge kwaliteit te produceren. Hij kocht het land in Aberlour, evenals de onschatbare waterbron van St. Drostan. De productie begon in 1879 en binnen een jaar begon de whisky te stromen. In 1898 verwoestte een brand een aantal gebouwen van de distilleerderij en het grootste deel van de whiskyvoorraad. Onder toezicht van Schotlands meest vooraanstaande ontwerper van whisky distilleerderijen, Charles Doig uit Elgin, werd de Aberlour distilleerderij voor het grootste deel herbouwd. In de afgelopen jaren is het terrein van de distilleerderij door modernisering en technologie onvermijdelijk veranderd, hoewel veel van de oorspronkelijke kenmerken nog aanwezig zijn en het traditionele, werkende karakter van de plaats onveranderd is gebleven.

Aberlour whisky wordt voornamelijk gerijpt in twee verschillende soorten vaten: ex-sherry en ex-bourbonvaten. Tijdens deze periode wordt het karakter van de spirit gevormd, waarbij de whisky ook zijn smaak en kleur krijgt. Na de rijping wordt de whisky vaak uit verschillende vaten gemengd om daarna verder te rijpen. Dit wordt gedaan zodat de smaken echt een geheel worden. Deze methode leidt tot de rijke en complexe single malt whisky. Daarnaast heeft Aberlour ook een selectie whisky's die na een aantal jaren in de oude bourbonvaten te hebben doorgebracht. Deze worden overgebracht in vaten die vroeger werden gebruikt voor de productie van wijnen en sherry's.

Aberlour nú drinken!

whisky whiskey topdrinks aberlour speyside single malt scotch
 

Cocktail recepten met Aberlour

Speyside Single Malt Old Fashioned

whisky whiskey topdrinks aberlour speyside single malt scotch
Met Aberlour 10 years
  1. Voeg 7,5 ml suikersiroop en 2 scheutje Angostura aromatic bitters in een whisky glas.
  2. Schenk 60 ml Aberlour 10 years toe.
  3. Roer het geheel door elkaar.
  4. Voeg een paar ijsblokjes toe.
  5. Roer tot dat het glas koud aanvoelt.

The Prospector

whisky whiskey topdrinks aberlour speyside single malt scotch
Met Aberlour 10 years
  1. Voeg 50 ml Aberlour 10 years en 20 ml honingsiroop in een cocktailshaker.
  2. Pers 20 ml vers limoensap in de cocktailshaker.
  3. Schud het mengsel in de cocktail shaker goed met ijs.
  4. Zeef het cocktail in een gekoeld glas.
  5. Geniet ervan!
 

Ontdek hier alle dranken van Aberlour